Новини - България

Новоизбраният президент Румен Радев: Здравеопазването се нуждае от строг контрол и по-малко бюрокрация
Прочетена: 383 пъти

Новоизбраните президент и вицепрезидент на България ген. Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва на официална церемония в Народното събрание.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, произнесоха двамата последователно в присъствието на настоящия президент Росен Плевнелиев, министър-председателя в оставка Бойко Борисов, всички министри в оставка, патриарх Неофит, дипломати и народни представители.

Първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание ген. Радев започна с думите:

„Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ“.

По време на изказването си той отбеляза, че „сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието“.

„В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент все по-често се сблъсква с чакане и доплащане“, каза ген. Радев и допълни: „Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите“.

Като проблем в здравеопазването новоизбраният президент отбеляза емиграцията на българските лекари и заяви, че е необходимо да се създадат перспективи, които да задържат медиците в страната.

 

Той поставен акцент и върху демографска криза, която "може да се преодолее само с комплексни мерки в различни области".

„Мерките за повишаване на раждаемостта и намаляване на смъртността не могат да решат демографската криза сами“, каза ген. Румен Радев.

Сред темите, които засегна в речта си новоизбраният президент, бяха членството на България в Европейския съюз и НАТО, Brexit, дипломатическите отношения с Русия, референдумът за промяна на изборните правила и финансирането на партиите, мигрантската криза и справянето с бежанския проблем, съдебната система и др.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития