Новини - България

Ново звено за анализи в НЗОК ще търси причините за нарастването на дълговете към чужди фондове
Прочетена: 302 пъти

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разработва нов Устройствен правилник на фонда, който ще регламентира преобразуването и новата функционална натовареност на съществуващите дирекции и отдели. Една от съществените промени в структурата на институцията ще бъде създаването на звено за анализи Това съобщи председателят на надзора и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев по време на редовно заседание на парламентарната здравна комисия днес.

 

Промяната се налага от една страна, защото Надзорният съвет не може да поеме тази дейност, тъй като няма оперативни функции. От друга страна – все повече се налага необходимост процесите да бъдат своевременно анализирани и изводите, които се налагат, да бъдат използвани като база за вземане на управленски решения. Сред най-важните задачи на новото звено за анализи ще бъде да установи причината за нарастващите дългове на касата към чуждестранни фондове, като следствие от увеличаващия се брой български граждани, които изявяват желание да се лекуват извън Бългaрия.

„Имаме една хипотеза, която също следва да бъде проверенa“, посочи Кирил Ананиев.

По думите му будят съмнения зачестяващите случаи на българи, които заминават в чуждестранни клиники, където работят български лекари.

„От тях пациентите получават по-лесно възможност да постъпят на лечение, тъй като случаите им се представят като спешни. Желанието ни е единствено да подложим на анализ този процес и да открием причините, които е възможно да се коренят точно в този феномен. Не бихме искали да задълбочаваме проблема с разсрочване на плащанията“, категоричен бе Кирил Ананиев.

Той съобщи, че поема ангажимента в близко време да организира работна среща с представителите на чуждестранните каси, на които НЗОК дължи най-много средства, за да се намери най-доброто решение.

 

Проектът за нов устройствен правилник на касата ще бъде представен пред парламентарната здравна комисия на едно от следващите заседания.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития