Новини - България

Ново Нордиск предупреди за дефектни партиди инсулинови писалки
Прочетена: 1803 пъти

Държачът на патрони с инсулин в малък брой партиди от инсулиновите писалки NovoPen® Echo® може да се пропука или счупи, ако влезе в контакт с определени химични вещества, например някои почистващи препарати. За това предупреждават от компанията производител Ново Нордиск. Писалките се използват за лечение с инсулин от хора със захарен диабет.

 

Ново Нордиск приканва всички пациенти със захарен диабет, които използват NovoPen® Echo® с някоя от засегнатите партиди, да заменят държача на патроните, тъй като някои от тях може да са повредени или да се повредят в бъдеще, ако не бъдат сменени. Номерата на засегнатите партиди са: EVG2915-2, EVG5699-A, FVG8132-5 и FVG8414-A. Внесеното в България количество от тези писалки се състои в 640 бр. или по 160 бр. от партиден номер.

 

Ако пациентите разполагат с писалка NovoPen® Echo® с партиден номер, който не е споменат по-горе, те нямат основание за притеснение и могат да бъдат сигурни, че изделието ще работи по предназначение, успокояват от компанията.

 

Ново Нордиск призовава хората, които използват инсулинова писалка с някой от посочените партидни номера:

  • Не спирайте лечението без да се консултирате с лекаря си;
  • Регистрирайте данните си за контакт (име, адрес, телефонен номер, имейл и номер на засегнатите държачи на патрони) на: www.novonordisk.bg или на корпоративния уебсайт на Ново Нордик: www.novonordisk.com, или се свържете с Ново Нордиск Фарма ЕАД, за да поръчате нов NovoPen® Echo® държач за патрони, който трябва да поставите и използвате съгласно „Указанията за употреба“ на NovoPen® Echo®;
  • Трябва да измервате кръвната си захар съгласно указанията на лекаря си и по-често, ако неочаквано развиете симптоми на прекалено висока или прекалено ниска кръвна захар.

 

Ако писалка с пропукан/счупен държач на патрони бъде използвана, това може да доведе до прилагане на по-малка от очакваната доза инсулин и съответно до високо ниво на кръвната захар. Рискът да получите висока кръвна захар при използване на писалка със засегнат държач на патрони се оценява на по-малко от 0,1 %, т.е. само при 1 на 1 000 пациенти, кръвната захар ще се повиши заради употреба на засегнат от този проблем държач на патрони.

 

Предупредителните симптоми на високата кръвна захар (хипергликемия) обикновено се проявяват постепенно и могат да бъдат: зачервена, суха кожа; сънливост или умора; сухота в устата, плодов дъх (ацетон); често уриниране; жажда; липса на апетит; гадене или повръщане. Може да нямате никакви физически признаци на висока кръвна захар, а само да видите резултата в кръвните си изследвания.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития