Новини - Свят

Ново лекарство за хемофилия излезе от трета фаза на клинични проучвания
Прочетена: 527 пъти

Иновативен медикамент за лечение на хемофилия А на една от големите швейцарски фармацевтични компании в света е приключило успешно Фаза III на клиничните проучвания, съобщава Reuters, цитирайки компанията. Продуктът е с активна съставка emicizumab и чрез него производителят очаква да навлезе на пазар, който всяка година генерира около 11 милиарда долара.

 

Досега лекарството е следено много внимателно, тъй като може да промени начина на лечение на заболяването, допълва международната агенция.

"Проучването показва статистически значимо намаление на броя на кръвоизливите с течение на времето при хора, лекувани с emicizumab, в сравнение с пациентите, които не получават никакво профилактично лечение", казват от компанията в свое изявление.

Най-честите констатирани нежелани реакции са най-вече на мястото на инжектиране на лекарството.

 

Само преди месец обаче бъдещето на медикамента беше доста несигурно, тъй като при четирима пациенти бяха регистрирани сериозни нежелани реакции. Констатираните проблеми са били свързани с тромбоза, кръвни съсиреци, два случая на тромбоемболия и два случая на тромботична микроангиопатия при пациенти, лекувани от внезапно кървене.

 

Тогава от фирмата-производител съобщиха, че по случаите е образуван допълнителен мониторинг, като изводите са, че самите пациенти са пренебрегнали указанията за употреба на лекарството при наличието на тромбоза. При пациентите с хемофилия, чиято кръв не се съсирва правилно, са необходими животоспасяващи инфузии, но развитието на инхибиторите в много от тези случаи, които се лекуват, могат да попречат на усилията за контрол над кървенето, допълват от компанията.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития