Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Новите лекарства - пробно за две години в позитивната листа
Прочетена: 331 пъти

Реимбурсацията на нови лекарствени молекули да се извършва за срок от две години, предлага проектопостановление за промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването.

 

Продуктите с ново международно непатентно наименование ще присъстват в позитивния лекарствен списък за ограничено време, след което ще трябва да докажат терапевтичната си ефективност, за да останат там постоянно.

"Срокът, за който тези продукти ще се реимбурсират първоначално е до 2 години, като след изтичането му те ще имат възможност да кандидатстват за окончателно - безсрочно включване в Позитивния лекарствен списък. (...) При изтичане на периода, за който продуктите са били първоначално включени в ПЛС, оценката за последващото им безсрочно включване в националния реимбурсен списък ще се основава и на терапевтичния ефект от тяхното прилагане", се казва в доклад на здравния министър д-р Петър Москов.

Освен това задължително ще се посочват лечебните заведения, в които лекарствата ще се прилагат, както и прогнозният брой на пациентите, които ще ги ползват.

 

Със същия проект се предлага също от наредбата да отпадне понятието "производител на лекарствен продукт". Мотивите на здравното ведомство са, че "цена на производител" е обществено известно понятие и конкретното му определяне в нормативния акт води до противоречиво прилагане по отношение на заявената цена на производител в България и цената на производител в референтните държави".

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития