Новини - България

Новите лекарства - пробно за две години в позитивната листа
Прочетена: 381 пъти

Реимбурсацията на нови лекарствени молекули да се извършва за срок от две години, предлага проектопостановление за промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването.

 

Продуктите с ново международно непатентно наименование ще присъстват в позитивния лекарствен списък за ограничено време, след което ще трябва да докажат терапевтичната си ефективност, за да останат там постоянно.

"Срокът, за който тези продукти ще се реимбурсират първоначално е до 2 години, като след изтичането му те ще имат възможност да кандидатстват за окончателно - безсрочно включване в Позитивния лекарствен списък. (...) При изтичане на периода, за който продуктите са били първоначално включени в ПЛС, оценката за последващото им безсрочно включване в националния реимбурсен списък ще се основава и на терапевтичния ефект от тяхното прилагане", се казва в доклад на здравния министър д-р Петър Москов.

Освен това задължително ще се посочват лечебните заведения, в които лекарствата ще се прилагат, както и прогнозният брой на пациентите, които ще ги ползват.

 

Със същия проект се предлага също от наредбата да отпадне понятието "производител на лекарствен продукт". Мотивите на здравното ведомство са, че "цена на производител" е обществено известно понятие и конкретното му определяне в нормативния акт води до противоречиво прилагане по отношение на заявената цена на производител в България и цената на производител в референтните държави".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития