Новини - България

Новите критерии за лечение на хепатит С са публикувани за обществено обсъждане
Прочетена: 326 пъти

Проектът на „Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 - годишна възраст в извънболничната помощ“ и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от касата. Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност „Гастроентерология“, с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност.

 

В мотивите се посочва, че разходите на НЗОК за лекарствена терапия за домашно лечение на пъциенти с хепатит С за 2016 г. са около 21 млн. лв., като сумата включва както безинтерефоронова терапия, така и стандартна интереферонова терапия. С приемането на изискванията, до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на 650 пациенти с хепатит С институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв. Но ефектът от прилагането на изискванията ще бъде значително по-голям от миналогодишния, коментират от касата:

 

  • 95-97% успеваемост от лечението с безинтереферонова терапия (директно действащи антивирусни средства), което е двукратно по-висока успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия;
  • От лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане;
  • В по-дългосрочен план – намаляване на броя на заболелите от Хепатит С, както и намаляване на броя на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението;
  • Социален ефект – обхващат се млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване, възможност за социална реализация и запазване на репродуктивните им способности.

 

Поради надделяващия обществен интерес и в полза на пациентите, изискванията ще влезат в сила от 1 март 2017 г., съобщават от касата.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития