Новини - В медиите

„Новинар“: Олимпиадата в Рио заплашва света със смъртоносна епидемия
Прочетена: 377 пъти

Зловеща картина след олимпиадата в Рио де Жанейро обрисува професорът по право Амир Атаран за майското издание на Harvard Public Health Review, пише в днешния си брой вестник „Новинар“.

 

Според канадеца вирусът Зика може да предизвика световна епидемия, след като близо половин милион посетители на игрите се върнат в родните си страни, където биха могли да разпространят заразата. Известно е, че Зика се предава чрез ухапване от комари, но също така и по полов път. Вирусът предизвиква тежки родилни дефекти, като бебетата се раждат с микроцефалия (с малки глави и недоразвити мозъци).

 

При децата и възрастните пък може да доведе до синдром на Guillain-Barre - възпалително заболяване на периферните нерви, предизвикващо мускулна слабост, изтръпване и в много от случаите - парализа.

 

Най-честите симптоми на болестта са повишена температура, обрив, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие, но при повечето от заразените така и не се проявяват.

 

„Заразата със Зика е доста по-опасна, отколкото учените си мислеха. Според мен, ако олимпиадата се проведе в Бразилия, това ще е катастрофа и изключително лекомислена и безотговорна постъпка от страна на Международния олимпийски комитет. Игрите не трябва да се правят така, че да съсипят здравето на хората в световен мащаб. Ако те не се отложат или преместят на друго място, може да доведат до световна епидемия на вируса. Как да ви го обясня? Това е все едно да направите олимпиадата във Фукушима и да препоръчате на хората да се предпазват, като си носят оловна боя", казва Атаран.

 

От олимпийския комитет за пореден път се опитаха да успокоят обществото, като заявиха, че опасността въобще не е толкова сериозна, а и се взимат всички необходими мерки.

 

„Работим с хората в Рио де Жанейро, за да се справим с участъците застояла вода около олимпийските обекти, където комарите се развъждат. Освен това по време на Олимпиадата в Бразилия ще е зима и тези насекоми ще бъдат много по-малко заради по-студения и сух въздух. Така че се опитваме да минимизираме риска за състезатели, ръководители и гости на игрите", се казва в съобщение на МОК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития