Новини - България

Нови три монитора ще следят недоносените бебета в "Майчин дом"
Прочетена: 421 пъти
Снимки: "Майчин дом"

Ценно дарение за най-уязвимите бебета получи Клиниката по неонатология в университетската АГ болница "Майчин дом", похвалиха се от лечебното заведение.

 

Грижите за недоносените бебета вече ще бъдат по-добри, защото интензивното отделение ще разполага с три нови монитора за проследяване на състоянието им.

"Тези специални монитори се поставят на детските кувьози, за да подават точна информация за проследяване жизнено важните процеси в организма на бебетата. Без мониторите, наблюдението на недоносените е изключително трудно, несигурно и крие много опасности за грешки. В момента нашата клиника  не разполага с нужния ни брой монитори, което ежедневно ни принуждава да ги местим от един кувиоз на друг", заяви проф. Боряна Слънчева, началник на клиниката.

Апаратурата е на стойност близо 8000 лв., събрани на благотворителното бягане, организирано на 11 юни тази година от 5kmrun едновременно в  четири града на страната – София, Варна, Бургас и Пловдив. Средствата се събират като след края на събитието участниците "даряват" времето си в парична стойност.

"Какво означава да "дариш времето си"? Това ще рече, че, за каквото време финишираш 5-те км, такава сума ще дариш за каузата, например: Бягаш за време 22:38 – даряваш 22 лв., бягаш за 31:18 – даряваш сумата от 31 лв. и така нататък", разкри принципа на участие инициаторът Георги Станоилов.

За първи път средствата от четирите града се събират на куп, за да се формира по-голяма сума за дарение. Тази година то е отишло в София, но догодина вероятно ще бъде дадено на Варна.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития