Новини - България

Нови правила за пакетирането на използваните онколекарства
Прочетена: 288 пъти

Промени в наредбата за работата на аптеките и номенклатурата на лекарствата предлага Министерството на здравеопазването с проект, публикуван на интернет страницата на ведомството.

"Причината, която налага изменението, са постъпили предложения относно неяснота в разпоредбата на Наредба 28 в случаите на прилагане на различни методи, позволяващи използване на цялото количество лекарствен продукт за системно лечение на злокачествени заболявания", пише в мотивите на здравното ведомство.

Съгласно посочената разпоредба, използваните първични опаковки на лекарствените продукти се пакетират и запечатват ежедневно в номериран жълт прозрачен плик от фармацевт, работещ в аптеката, като в един плик се поставят не повече от 10 броя опаковки. При прилагане на различни методи обаче, количеството на използвания лекарствен продукт може да не бъде изчерпано в рамките на един ден.

"В тази връзка се предлага при прилагане на такива методи, пакетирането и запечатването да се извършват в деня на пълното изчерпване на лекарствения продукт от първичната опаковка при спазване на одобрения в кратката характеристика на лекарствения продукт срок на годност и Правилата за добра фармацевтична практика", уточняват от министерството в мотивите си.

От ведомството очакват промяната да подобри фармакоикономическите и здравно-профилактичните резултати при използване на лекарства, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития