Новини - България

Нови лимити през 2017-а. Този път за прегледи и изследвания
Прочетена: 4174 пъти

Строг контрол върху прегледите при специалист и назначаваните изследвания се готви да въведе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през следващата година, "издава" проектозаконът за бюджета й през 2017-а.

 

Текстовете бяха редактирани в последния момент, одобрени са от Министерския съвет, а този четвъртък (03.11.2016 г.) минаха на първо четене и в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. С тях обаче се въвеждат лимити за специализираната извънболнична помощ и за назначаваните медико-диагностични дейности, които отсъстваха от проектозакона, разглеждан в Надзорния съвет на НЗОК, когато негов председател все още беше заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

 

Схемата е аналогична на тази, която поставя лимити на направленията, раздавани от личните лекари, и на приема в болниците - здравната каса разпределя бюджетите за съответните дейности по районни здравни каси, като определя броя на направленията и стойността на изследванията, както правеше и досега. Догодина обаче тези параметри ще бъдат обвързани и с конкретни обеми, закупувани от директорите на РЗОК, както е записано в проектобюджета: 

(2) Директорите на РЗОК в рамките на параметрите по ал.1 (утвърдените брой на назначаваните специализирани медицински дейности и стойност на назначаваните медико-диагностични дейности - б.а.):

1. разпределят утвърдените параметри по ал.1 по изпълнители на извънболнична първична и на извънболнична специализирана медицинска помощ за съответната РЗОК;

2. закупуват от изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ обеми в рамките на стойностите по чл. 1, ал. 2, ред 1.1.3.2 и от изпълнителите на медико-диагностична дейност - обеми в рамките на стойностите по чл. 1, ал. 2, ред 1.1.3.4".

Така формулираните текстове поставят специализираните прегледи и изследвания в хипотетичната ситуация, в която се очаква да изпаднат и болниците през следващата година. Експертите в бранша, сред които и Българският лекарски съюз (БЛС), се опасяват, че обвързването на медицинските дейности с конкретни обеми може да остави много пациенти без лечение, защото след изчерпването на определения лимит здравната каса няма да има правно основание да плаща за прегледи и изследвания. 

 

Ето защо съсловната организация предлага средствата в бюджета за извънболнична медицинска помощ през 2017-а да бъдат с 22 млн. лв. повече от заложените, за да обезсмислят лимитите и да гарантират спокойствие и сигурност за системата.

"Ще гарантират и невъзможността моите колеги да изпаднат в изключително неудобната ситуация месец и половина след раздаването на регулативните стандарти, или максимум два, да се изправят с неудобство пред своите пациенти и да отказват направленията за консултация със специалисти и за изследвания, било то лабораторни или образна диагностика", предупреди председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев в изказването си преди гласуването на проектозакона на първо четене в Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Истинските опасения са, че ако в съответното тримесечие здравната каса е преценила, че ще закупи, например, 1000 лабораторни изследвания, 1001-ят пациент, посетил специалист, няма да може да се изследва. В най-добрият случай ще трябва да чака до следващия месец, когато в сила ще влязат и новите регулативни стандарти.

 

Добрата новина е, че според записаните стойности в проектобюджета на НЗОК, през следващата година извънболничната помощ ще разполага с повече средства от тази. Личните лекари ще могат да харчат общо 200 млн. лв., което е с почти 20 млн. лв. повече от 2016-а. За специализираната помощ са планирани допълнително 10 млн. лв. (или общо 211 млн. лв.), а за медико-диагностичната дейност - малко над 7 млн. лв. или общо 77,5 млн. лева.

 

Проблемът е, че допълнителните средства ще увеличат сумите за капитацията, която лекарите получават за прегледите и диспансерното наблюдение на своите пациенти, и не касаят лимитите. Истинската им роля всъщност е да контролира дейността на специалистите и да предотврати непредвиден ръст на прегледите и изследванията заради по-високото заплащане. Без лимити е почти сигурно, че направленията ще се раздават "на калпак", защото от техния брой в края на месеца ще зависят и доходите на лекарите. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития