Новини - В медиите

Нова ТВ: Наказания в Спешна помощ заради търговия с пациенти
Прочетена: 832 пъти

Един служител на столичната Спешна помощ е наказан, защото си е позволил да не откара пациент до най-близкото лечебно заведение, обяви заместник-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в столицата д-р Светла Богданова в ефира на Нова ТВ.

 

Наказанието е във връзка с разследване на журналиста Генка Шикерова, която тази неделя разказа за прилагана схема за търговия с пациенти. При нея линейки карат пострадалите в определено лечебно заведение срещу заплащане, а болниците получават "на тепсия" пациенти, които на свой ред им носят приходи по клиничните пътеки.

"Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лева и това е публична тайна", потвърди и проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

При един от случаите, разказан от Шикерова, пациентка от квартал "Хаджи Димитър" е закарана на 7 км. чак в болница "Витоша", при условие, че ИСУЛ е на два пъти по-близо разстояние. Желанието на други болни да бъдат откарани в "Пирогов" пък е било отклонявано с мотива, че там има ремонти, а пътят до по-далечната болница е "по-равен". 

"Колегата, който е направил това нещо, е наказан. Получава доста тежко наказание - предупреждение за уволнение", уточни д-р Богданова.

По думите ѝ от миналата година досега има 9 наказани лекари, които са си позволили да не карат пациента до най-близкото лечебно заведение.

 

Разкритията на журналиста Генка Шикерова продължават във втората част на разследването й, което ще бъде излъчено следващата неделя.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития