Новини - В медиите

Нова ТВ: Два часа в микробус до хемодиализата в Добрич
Прочетена: 486 пъти

Три пъти в седмицата болни на хемодиализа пътуват от родните си места до болницата в Добрич, разказва в свой репортаж Нова ТВ.

 

Дните за диализа започват от рано. Всеки чака у дома. Така е по договор. Фирмата превозвач взима пациентите от вратата на дома им и ги кара пред болницата. Екип на Нова ТВ успява да се качи в един от микробусите и разказва за преживяванията на пътниците.

 

Димитър се бори за собствения си живот. А Вера и Мая придружават близките си, за които вече и придвижването, а и общуването, особено след диализа, са трудни. Пътят от Каварна до Добрич е около 50 километра, но времето за пътуване се увеличава заради изискването хората да се взимат от домовете им. И така първият, качил се, стига до болницата след около два часа.

 

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плащат на болницата по 144 лева на пациент за една хемодиализа. Това са парите, които трябва да покрият лекарствата, медицинския персонал, транспорта, поддръжката и закупуването на нова апаратура.Само за месец юли фирмата превозвач е получила повече от 7 100 лв. без ДДС за превоза на нуждаещите се от хемодиализа, разказва Нова ТВ.  

 

Целият репортаж можете да гледате ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития