Новини - В медиите

Нова телевизия: Две момиченца с тежки аномалии бяха спасени с уникални операции
Прочетена: 288 пъти

Две момиченца на 3 години с тежки гръбначни аномалии бяха спасени с уникални в световен мащаб операции. Лекари от „Пирогов” поставиха на децата титаниеви импланти, познати като „растящи ребра”, съобщава Нова телевизия.

 

Сиана и Светлозара делят не само съседни болнични легла, но и сходни съдби още от раждането си.

 

Светлозара е с вродена сколиоза, гръбнакът ѝ буквално е усукан, а гръбначният й стълб се превива до 50 градуса. Единственото спасение е поставяне на имплант, струващ 80 000 лева. Фондът за лечение на деца обаче отпуска сумата с половин година закъснение. Време, в което изкривяването достига критичните 90 градуса.

„6 месечното забавяне за Светлозара беше сериозно изпитание на моя професионален опит по време на операцията. На никого не го пожелавам”, заяви д-р Атанас Кацаров.  

Сега за Светлозара предстои последното изпитание - да направи първите си стъпки.

 

Сиана пък е родена без 4 ребра. Преди 2 години германски хирург пристигна у нас, за да постави шина на мястото на липсващите ѝ ребра. Интервенция, правена само 5 пъти в света. Момиченцето обаче расте, а с това се налага нова операция.

„Тези ребра, за които беше захваната самата шина, можеше да не издържат на тежестта, можеше да се счупи шината и да стане най-лошото”, обясни майката Силвия.

Този път имплантът при Сиана е закрепен за прешлените. Подобно на телескоп той ще се разпъва успоредно с растежа ѝ.

 

Лекарите подготвят още две подобни операции на деца. Едната от тях е на малката Мерал, за която ви разказахме през февруари. Момиченцето страда от редкия „Синдром на Жун", при който ребрата пристискат органите и водят до фатална дихателна недостатъчност.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития