Новини - България

Нова система ще алармира столичани за появата на мръсен въздух
Прочетена: 211 пъти

Система за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици ще заработи на територията на София преди следващия зимен сезон, обявиха от Столичната община.

 

Изпълнението на проекта е възложено на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (БАН). Задачата на института е да разработи модел за прогнозиране на евентуални високи стойности на замърсяване на атмосферния въздух в рамките на 48 часа преди достигането им. Това ще се случва чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел, които ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на гр. София.

"Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизирс рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици", коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.

 

По същата тема Столичната община ще се срещне днес и с представители на НПО сектора, за да обсъдят актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 и План за действие към нея.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития