Новини - България

Нова регулация при медицинските услуги за здравнонеосигурени
Прочетена: 84 пъти
Снимка: Pixabay.com

В момента се водят разговори с Министерството на труда и социалната политика (МТСП), за да се намери по-добро решение на проблема с медицинското обслужване на социално слабите здравнонеосигурени лица. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Николай Петров на въпрос на депутата от "БСП за България" д-р Валентина Найденова по време на парламентарния контрол днес. По думите на министър Петров наредбата на МТСП от 2007 г., според която към социалното министерство е създаден фонд в размер на 5 млн. лв. годишно за болнично лечение на такива граждани е възможно да бъде променена, като в нея се включат и услуги в извънболничната помощ. Това е един от вариантите, който е бил обсъждан по време на работна среща между проф. Николай Петров и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Друга възможност, според двамата министри, е да бъде създаден и приет нов нормативен акт, с който да бъдат регламентирани условията и правилата за подпомагане на тази категория български граждани при лечението им в извънболничната помощ.

 

„И в двата случая ще става въпрос за отделяне на средства и формиране на фонд за тази цел. Това е нещо, което би трябвало да се подложи на сериозна дискусия, а що се касае до размера на този фонд, аз ще настоявам за неговото увеличение“, посочи министър Николай Петров и допълни, че му предстои още една среща по темата с колегата му Бисер Петков. 

 

В отговора си министърът посочи още, че в момента работни групи се занимават усилено с проблема на извеждането на дейности от болничната в извънболничната помощ. В този процес са ангажирани националните консултанти, председателите на асоциации по дружества и специалности, за да се види какво ефективно да може да бъде извадено в максимално кратък срок в извънболничната помощ, като по този начин се разтоварят лечебните заведения. „Това беше направено от предходен екип, то не сработи, заради недобри разчети, според нас. Трябва да се намери сечението на мотивацията на доболничните специалисти да го направят и ефекта, който ще разтовари и болниците и финансово – НЗОК“, почерта министър Николай Петров.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития