Новини - България

Нова платформа обобщава и анализира данните за онкоболните у нас в реално време
Прочетена: 321 пъти

Нова уеб базирана платформа ще съхранява, обобщава и анализира цялата медицинска информация за онкоболни пациенти в България в реално време. Новината бе съобщена по време на конференция „Мегатенденции в здравеопазването“, която се състоя в рамките на Webit. Системата е разработена от SAP България и фармацевтичната компания “Новартис“.

 

Платформата ще съхранява цялата пациентска информация – профил на пациента, история на заболяването и резултати от различни изследвания. Тя ще позволява и обобщение на данни по различни показатели в реално време - години, пол, заболяване, назначена операция, назначено лечение, вид терапия, хистологичен статус и др. Така специалистите ще имат възможност при точно конкретни показатели да анализират резултати от лечението при определени групи онкоболни. Селектирането на информацията ще е възможно, както от момента на диагностицирането на пациента до настоящето, така и за определен времеви интервал.

 

Използването на платформата е възможно при интеграцията й с болнична система. Пилотно тя ще бъде активирана в Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО), където вече се работи по интегрирането й. Целта е платформата да бъде внедрена във всички лечебни заведения в страната, тъй като само така лекарите ще имат достъп до пълна пациентска информация за целите на анализите им.

 

Конференцията „Мегатенденции в здравеопазването“ събра на едно място технологични иноватори, като генералният мениджър на SAP Румяна Тренчева, директорът на Squilline Десислава Михайлова, директорът на JA Bulgaria Милена Стойчева, директорът на Check Point Cardio Ивайло Дачов, д-р Йомер Сака от Deloitte, д-р Стамен Попов от Novartis Oncology, проф. д-р Галина Куртева и проф. д-р Иво Петров от Acibadem City Clinic.

 

По време на международния фестивал Webit Europe 2017 бяха отличени 31 от най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения в България. Сред наградените от международното жури бяха и „Аджибадем Сити клиник" и Медицински университет „Проф. Др. Параскев Стоянов" - гр. Варна. Болницата получи отличие за „Най-добри иновации в здравеопазването", а университетът за „Най-добри иновации в образованието".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития