Новини - България

Нова 9-валентна ваксина срещу HPV ще има у нас догодина
Прочетена: 1309 пъти

Нова 9-валентна ваксина срещу HPV (човешки папилома вирус) може да замени сегашната 4-валентна ваксина на българския пазар догодина, обявиха производителите от Мерк Шарп и Доум – България (MSD). Продуктът им вече е регистриран в САЩ и Дания, а през 2017-а се очаква да се появи и у нас.

"За да се включи един продукт в българския Позитивен лекарствен списък има изискване да се реимбурсира поне в 5 от общо 17 референтни страни. В момента обаче се подготвят промени в това правило, затова ще изчакаме те да бъдат приети и тогава ще стартираме регистрацията", обясни пред журналисти Борислав Тодоров, отговорен за връзката с институциите. 

Новата ваксина ще покрива по-голям спектър от заболяванията, които причинява човешкия папилома вирус, и няма да се прилага само за профилактика на шийката на матката, допълват от фармацевтичната компания.

 

В момента ваксината срещу HPV, която се прилага у нас, е част от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и се заплаща напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предназначена е обаче само за млади момичета на 12-13 годишна възраст, които все още не са започнали да водят активен полов живот. 

 

По последни данни HPV вирусът причинява над 10 различни вида рак у човека, сред които рак на белия дроб, на ларинкса и устната кухина. Виновен е обикновено и за развитието на меланома (рак на кожата, който се дължи на увреждане на пигментни клетки). Има данни, че сперматозоидите също са податливи на HPV и ако той проникне в тях, може да ги увреди, причинявайки стерилитет. Съществува дори теорията, че щом HPV може да прониква в сперматозоидите, вероятно би могъл да се предава и генетично в следващото поколение. Научни доказателства за твърдението обаче все още няма. 

"Отдавна е илюзия, че вирусът се предава само по полов път. Вече има данни, че е открит в устата на новородено, но не е ясно как е станало заразяването. Може да се съдържа дори в издишания въздух на пушач с рак на белия дроб, ако той е причинен от HPV", разби някои митове вирусологът проф. Златко Кълвачев от университетската болница "Софиямед".

В тази връзка все повече международни експерти препоръчват ваксините срещу HPV да се поставят не само на момичета, но също на зрели жени, а също така и на мъже. За да покрият цялата популация пък някои държави вече включват момчетата в националнитя си имунизационни програми.

Според официалните данни за България всяка година у нас се регистрират около 1 400 нови случая на рак на шийката на матката, а между 350 и 400 жени умират от злокачественото заболяване. В целия Европейски съюз броят на починалите е още по-голям - близо 30 хиляди. Междувременно 9 хил. мъже в Европа си отиват заради рак на гърлото, причинен от същия HPV вирус.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития