Медицина на бъдещето -

Нов тест предрича дали ракът на гърдата може да се върне
Прочетена: 765 пъти

Генетичен тест e в състояние са спести ненужна химиотерапия на хиляди пациентки с рак на гърдата годишно, съобщава в днешния си брой британското издание "Дейли мейл".

 

Понастоящем 18 000 жени във Великобритания всяка година се подлагат на химиотерапия след премахване на рак на гърдата, за да са сигурни, че той няма да се появи отново. И е известно, че процедурите водят до мъчителни странични ефекти, като гадене, загуба на коса и изтощение. Нови проучвания, публикувани в английското медицинско издание New England Journal of Medecine обаче твърдят, че химииотерапия в повечето от тези случаи е ненужна. 

 

Анализирайки генетичната структура на тумора, учените вече са способни точно да предскажат вероятността злокачественото образувание да се завърне след хирургична операция. Новият генетичен тест е кръстен "Мамапринт" (Mamaprint) и би могъл да спести ненужните процедури на 14% (или една на всеки седем) от британките, което по груби сметки формира група от над 2 500 жени.

 

До момента екип от португалски, белгийски и американски учени са тествали с "Мамапринт" гърдите на общо 3356 пациентки. След отстраняването на тумора от хирурзите, учените изрязват и анализират малка проба от тъкан, в резултат на което са успели да сканират 70 различни гена, за да получат ДНК структурата на тумора. Това им позволява да идентифицират болните, при които има вероятност злокачественото образувание да се завърне.

 

Според прогнозите, през следващите 5 години 94% от жените с рак на гърдата, изследвани с "Мамапринт", няма да се разболеят отново, независимо дали се подлагат на химиотерапия или не. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития