Новини - България

Нов скандал в МУ-София: Студентите-медици останаха без парно
Прочетена: 693 пъти

Вече втора седмица студентите по медицина в най-големия медицински университет у нас - МУ-София, стоят на студено, защото парното в общежитията им не е пуснато. За това алармира в социалните мрежи Емилия Милчева, леля на двама младежи, следващи във висшето училище.

 

"Заради корупцията и гадорията в Медицинския университет, моите двама племенници, които учат медицина и стоматология там, седят без парно в Студентски град. И не само те, десетки деца като тях. Защо? Защото са запорирани сметките от МОН, помните защо, и на децата в блоковете на МУ не е пуснато парното. Студ е, и токът спира, защото включват духалки, милите! Да ударим камбаната, мамка му", пише в личния си фейсбук профил възмутената жена.

 

В подкрепа на твърденията си прилага и официален отговор на свое запитване до "Топлофикация София", от което става ясно, че парното на студентите-медици не е пуснато по волята на собствения им ректор. 

 

"Във връзка с ваше запитване за пускане на отоплението в блок 25 в Студентски град. При нас е постъпило заявление с вх. № П8684/17.10.2016 г. от Директора на МУ-София с молба да не бъде пускано отоплението в сградите на Медицинския университет. За повече информация относно дата за пускане на отоплението във Вашия блок се обърнете към ръководството на университета", пише в писмото, подписано от инженер Тодор Йончев, експерт по отоплителни системи в техническия отдел на "Топлофикация София".

 

В тази връзка Redmedia се свърза с новия ректор на МУ-София проф. Виктор Златков, но се оказа, че той не е запознат с проблема. Не успяхме да го попитаме и дали е издавал заповед за спиране на топлоподаването, тъй като самият той отказа да проведе разговор с мотива, че е ангажиран.

 

"Сега ще се обадя да проверя", беше единственият му коментар.

 

Малка подробност е, че ако действително има издадена заповед за спиране на парното, тя няма как да бъде подписана от бившия ректор проф. Вихра Миланова, която беше отстранена от поста със скандалното Общо събрание на 11 октомври. Само два дни по-късно - на 13 октомври, новото ръководство на МУ-София само встъпи в длъжност, въпреки че Софийският административен съд все още не се е произнесъл по легитимността на проведеното заседание и направения избор. Ако посоченият входящ номер на заповедта в писмото на инженера от "Топлофикация" действително е верен, документът със сигурност носи подписа на проф. Виктор Златков, защото според датата е издадена точно седмица след рокадата - на 17 октомври. 

 

Освен това само преди по-малко от месец проф. Златков сам увери медиите, че Медицинският университет има с какво да поема разходите си, след като Министерството на образованието и науката (МОН) запорира сметките му. На официалната пресконференция на 14 октомври, когато обяви, че е единственият легитимен ректор на МУ-София, проф. Златков обясни, че под запор е държавната субсидия на университета, но освен нея той разполага с 85 млн. лв. в БНБ, които може да ползва за разплащания.

 

Защо при това положение студентите по медицина стоят на студено в общежитията си и има ли действително издадена заповед за спиране на парното, предстои да разберем.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития