Новини - България

Нов метод за терапия на костни метастази при карцином на простатата стартира пилотно в „Александровска”
Прочетена: 307 пъти

Университетската многопроилна болница за активно лечение „Александровска“ стартира пилотно нов метод за терапия на костни метастази при пациенти с карцином на простата, съобщиха от лечебното заведение. Медицте ще прилагат Radium 223, който е първия по рода си лекарствен продукт за лечение на подобни състояния. Изотопът има не само симптоматично, но и действително терапевтично действие, водейки до редуциране на броя и обема на костните промени.

 

Препаратът вече е пилотно и успешно приложен в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска”, която единствена в страната притежава лиценз за извършване на тази дейност.

 

Radium 223 е първият алфа-емитиращ лекарствен продукт със силен противотуморен ефект. Чрез лечебно действие директно върху костните метастази, лекарственият продукт води до удължаване на общата преживяемост и на времето до симптоматични скелетни събития, намаляване на болката и подобряване на качеството на живот, уточняват от болницата. Данните от проучванията показват, че Radium 223 има много добър профил на безопасност. Това позволява да се прилага в стационарни условия, а на пациентите да се приберат вкъщи веднага след инжектирането, без ограничения по отношение на контакти с други хора.

 

Лекарственият продукт все още не е включен в Позитивния списък на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и се заплаща изцяло от пациента.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития