Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Нов метод произвежда милиони мозъчни и мускулни клетки само за дни
Прочетена: 709 пъти

Нова техника опростява производството на човешки мозъчни и мускулни клетки,  позволявайки на милиони функционални клетки да се регенерират само за няколко дни. Създатели на новия метод са учените от Wellcome Trust Sanger Institute и техните сътрудници в University of Cambridge. Резултатите им, които са публикувани в доклади за стволови клетки, отварят вратата за производството на разнообразие от нови клетъчни видове.

 

Човешките плурипотентни стволови клетки предлагат способността да създават тъкани, включително тези, които обикновено са трудно достъпни, като мозъчните клетки. Те притежават огромен потенциал за изучаване на човешкото развитие и въздействието на болестите, включително рак, Алцхаймер, множествена склероза и сърдечни заболявания.

 

При хората пълното развитие на една мозъчна клетка отнема 9-12 месеца. Посредством настоящите методи, създаването на човешки мозъчни клетки, включително сива материя (неврони) и бяло вещество (олигодендроцити) от индуцирана плурипотентна стволова клетка, отнема между 3-20 седмици. Тези методи обаче са сложни и много продължителни, като често произвеждат смесена популация от клетки.

 

Новата технология OPTi-OX оптимизира начина на включване на гените в човешките стволови клетки. Учените прилагат OPTi-OX за производството на милиони, почти идентични клетки в рамките на няколко дни. В допълнение към невроните, олигодендроцитите и мускулните клетки, създадени от изследователите, OPTi-OX притежава възможността да генерира всеки вид клетка при безпрецедентна чистота в този кратък период от време.

 

За да се произведат невроните, олигодендроцитите и мускулните клетки, учените променят ДНК в стволовите клетки. Чрез включването на внимателно подбрани гени екипът "препрограмира" стволовите клетки и създава голяма и почти чиста популация от идентични клетки. Способността да се произвеждат възможно най-много клетки в комбинация със скоростта на развитие дава предимство пред редица други методи.

 

Новият метод отваря вратата за откриване на лекарства и потенциално терапевтични приложения, при които са необходими големи количества клетки.

"Това, което е наистина вълнуващо е, че трябва само да променим няколко съставки - транскрипционни фактори - за да произведем точните клетки, които искаме за по-малко от седмица. Ние свръх-експресирахме факторите, които правят стволовите клетки директно преобразувани в желаните такива, като по този начин заобикаляме развитието и съкращаваме процеса само до няколко дни“, казва д-р Ludovic Vallier, автор на изследването от Wellcome Trust Sanger Institute и Wellcome Trust - Медицински изследователски съвет, Cambridge Stem Cell Institute.

OPTi-OX има приложения в най-различни проекти, включително възможност за генериране на нови клетъчни типове. Способността да се произвеждат човешки клетки толкова бързо означава, че новият метод ще улесни повечето изследвания.

"Невроните, произвеждани в това изследване, вече се използват за разбиране на развитието и функционирането на човешкия мозък. Този метод отваря вратите за производство на всякакви труднодостъпни клетки и тъкани, така че да можем по-добре да разберем болестите и реакцията на тези тъкани към новоразработените терапевтични средства, обясни Марк Котер, водещ автор и клиничен лекар от University of Cambridge.

Източник: Wellcome Trust Sanger Institute

 

Виж видео ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития