Новини - България

Нов ехографски апарат включват в Софийската скринингова програма за рак на гърдата
Прочетена: 132 пъти

Нов мобилен ехографски апарат от последно поколение получи общинската Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) като дарение от кампания на Списание EVA. Апаратът, с който могат да се установяват много малки образувания, ще бъде включен в поредния етап на скрининговата програма на Столична община за профилактика на рак на гърдата. Това каза кметът на София Йорднака Фандъква при откриването на апартурата вчера в лечебното заведение.  

За трета поредна година Столична община финансира програмата за профилактика на рака на гърдата заедно с 4 общински и 2 държавни болници. Инвестициите в превенция са ключови, защото повечето от тези тежки заболявания са лечими, когато се открият навреме, каза Фандъкова.

Тази година по програмата ще бъдат прегледани около 3000 учителки и служителки в общинските транспортни дружества в София. Вторият етап на кампанията на Столичната община, която се провежда за трета година, ще започне през септември. Тази година в нея участват 6 общински и 2 държавни болници.

„Настоящето дарение е на стойност 26 100 лв., а апаратът ще се използва в диагностицирането на рак на млечната жлеза, онкогинегологични заболявания, рак на щитовидната жлеза и рак на простатата. Благодаря на Списание EVA и на главния редактор за подкрепата, каза Фандъкова.

В последните години в болницата са инвестирани 6 млн. лв. в ремонт на помещенията и апаратура по Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР). Освен това със собствени средства сега болницата успяла да закупи още един нов апарат и да отдели около 1 млн. лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност.

 

Близо 48 000 пациенти са лекувани в болницата през 2016 г., а за първите 6 месеца на тази година над 23 000 души.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития