Новини - България

НКБ откри център за диагностика и консултация на сърдечноболни деца
Прочетена: 298 пъти

Самостоятелен Дигностично-консултативен център за деца със сърдечно-съдови заболявания към Националната кардиологична болница от днес приема своите пациенти. Строителството и обзавеждането на комплека продължи цяла година и бе открит на официална церемония.

 

Двуетажният корпус се състои от 6 амбулаторни кабинета, приемна за малките пациенти, майчина стая за повиване на бебета, зала за рапорти и конференции, както и още 5 лекарски кабинети. Министерството на здравеопизването е отпуснало близо 448 хиляди лева за строително-ремонтни дейности на блока и обзавеждането на кабинетите, а 220 хиляди лева от бюджета на болницата са похарчени за прилежаща инфраструктура, с която се осигурява директен достъп на сърдечноболните деца до Клиниката по детска кардиология. Това позволява разделянето на пациентския поток на деца и възрастни, което предотвратява много рискове.

 

Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания. Освен обновеното детско кардиологично отделение и новооткритият консултативен блок през 2016-та тук се прилагат иновации в диагностиката и лечението, като интервенционално стентиране на пулмонални стенози, стентиране на артериален карал при новородени с комплексни вродени сърдечни малформации, транскатетърно затваряне на персистиращ артериален канал и междупредсърден дефект. От април в клиника работят медицински клоуни, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават по-благоприятна среда, която подпомага престоя на хоспитализираните деца.

 

Националната кардиологична болница благодари на своите спомоществователи през 2016 г. за оборудването и обзавеждането на новоткрития Диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца :

  • Българската Коледа - 79 000лв. за софтуер и трансдюсер за триизмерен ехокардиограф
  • Фирма АБВИ - дарила 20 000лв. за оборудване на функционален кабинет за извършване на специални тестове с апаратура за наклон на тялото
  • Фирма „Сиконикс“ - дарила компютри, принтери на стойност 10 000 лева.
  • „Хиполенд“ България - 19 000 лева за трансезофагеален трансдюсер за портативен ехокардиограф.




Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития