Новини - България

Николай Костов: Проблемът не е в безплатните лекарства, а в заплащането на аптеките
Прочетена: 319 пъти

Колкото и малко да са хипертониците, които ще получат безплатни медикаменти от следващата година, това е добра стъпка за тях и трябва да се адмирира. Така председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) Николай Костов коментира пред Redmedia опасенията на свои колеги в бранша, че безплатните лекарства обричат малките аптеки на фалит. 

 

Инициативен комитет от магистър-фармацевти алармира вчера, че въвеждането на 100%-ната реимбурсация на продуктите за есенциална хипертония от 1 януари 2017-а ще създаде финансови затруднения за аптеките в малките населени места. Причината е, че върху безплатните продукти, изписвани по здравна каса, не могат да се начисляват допълнителни надценки и аптеките ще получават само сумите, полагащи им се за обработката на всяка рецепта. Според фармацевтите това ще генерира около 12 млн. лв. загуби за търговците на дребно в цялата страна и ще обрече на фалит 1900 аптеки.

"Проблемът не е в това, че се появяват нови и нови безплатни лекарства. Проблемът е в мотивацията на аптеките - системата, която им дава по 2 лв. на рецепта. Все повече е очевидно, че тези 2 лв. са абсолютно недостатъчни, за да функционира цялата система", обясни Николай Костов.

По думите му ниските такси за обработка на рецепти и протоколи затрудняват най-много аптеките, които работят преимуществено с лекарства. Обикновено става дума за малки обекти, при които 90% от оборота се формира от продукти "по каса". Те избягват да слагат високи надценки на останалите медикаменти, за да бъдат конкурентноспособни, и не могат да се издържат с продажба на козметични и други нелекарствени средства, защото не разполагат с достатъчно площ, където да ги изложат. Освен това клиентите им обикновено са неплатежоспособни, за да формират високо и доходоносно потребление.

 

При тези пазарни условия всички, които работят само с лекарства и рецепти "по каса", действително са обречени, опасява се председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него е напълно възможно в близко бъдеще голяма част от по-малките обекти да се преориентират и да се превърнат в дрогерии. Това обаче означава, че броят на аптеките рязко ще намалее и пациентите няма да имат достъп до медикаменти.

"Мога да предскажа, че работещите със здравна каса ще намаляват в бъдеще, защото те просто няма да могат да издържат финансово", твърди Костов.

По този повод Асоциацията на собствениците на аптеки обмисля да предложи на следващия здравен министър нормативни промени, които да увеличат таксата за обслужване на безплатните рецепти. Според фармацевтите сумата трябва да е поне 4-5 лв., т.е. двойно по-висока от сегашната, за да могат обектите да работят без загуби.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития