Новини - България

Николай Хаджидончев, БГФАРМА: Имаме шанс износът на генерика за трети страни да бъде улеснен, ако седалището на ЕАЛ е у нас
Прочетена: 121 пъти

Приветствам представянето на нашата кандидатура за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и искрено се надявам да не сме закъснели. Това каза за Redmedia председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) Николай Хаджидончев и допълни:

"Имал съм доста контакти и разговори и с колеги от други браншове, които по един или друг начин са свързани с фармацията. Всички са категорични, че от този факт може да бъде извлечена много полза, не само във вътрешен аспект, но и като репутация за страната ни в Европейския съюз. България има изключително добре развито производство на генерични лекарства, 10% от заетите в Европейския съюз (ЕС) са ангажирани в този отрасъл, защото ние имаме няколко големи фармацевтични завода, с хиляди работни места. Тяхната продукция е с много високо качество и е предимно за износ."

Той коментира още, че ако седалището на ЕАЛ е ситуирано в България, това обстоятелство може да се окаже благоприятно за износа на нашите продукти в страни извън ЕС и САЩ. Не е тайна, че сега има някои пречки от регулаторен характер, които затрудняват този процес, затова Хаджидончев смята, че ако спечелим с нашата кандидатура, износът на генерични лекарства за трети страни може да бъде улеснен.

"Стискам палци кандидатурата ни да бъде одобрена и в същото време призовавам цялото българско общество да даде подкрепата си за тази кауза", заяви Николай Хаджидончев.      

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития