Новини - България

Николас Арги: За да се избегнат лекарските грешки, е нужна медицина, основана на доказателства
Прочетена: 491 пъти
Снимка: Мария Шаркова - адвокат по медицинско право

Международната "Седмица на пациентската безопасност" (12-18 март), която традиционно се отбелязва в САЩ, дебютира и у нас чрез блога на специалиста по медицинско право Мария Шаркова.

 

Инициативата официално стартира днес с интервю на радиолога Николас Арги, посветено на лекарските грешки, ролята на пациента в центъра на системата и медицината, основана на доказателства.

 

Redmedia e медиен партньор на кампанията и също ще дава гласност на проблемите в тази сфера.


 

Половината от лечението, което ни се предписва, не е базирано на доказателства. А това на практика означава, че здравните системи плащат за диагностика  и лечение, за които няма доказателства, че действат.  

 

Твърдението е на експерта по обществено здраве и пациентска безопасност Николас Арги, който споделя мнението си в интервю, публикувано в професионалния блог на българския специалист по медицинско право Мария Шаркова. Според него, ако се елиминира 50% от лечението, което не е базирано на доказателства, част от медицинските грешки могат успешно да бъдат избегнати.

"Аз мисля, че ние наистина трябва да започем да практикуваме медицина, базирана на доказателства, на обективни критерии, като използваме най-добрите доказателства, които имаме. Едно от възможните решения е не просто да изискваме практикуването на такава медицина, но и да ангажираме пациентите, те да бъдат на преден план", споделя Николас Арги.

По думите му принципът за пациента, в центъра на медицинската грижа, е златното правило в здравеопазването.

"Но това не се случва често. В много случаи хората получават грижа, която е промотирана от медицинската индустрия, фарма индустрията, производителите на медицински изделия, медицинската литература, но отново, без научни доказателства за нейната необходимост", допълва експертът.

Ето защо един от най-важните аспекти за всяка държава е изграждането на култура на безопасност, като част от собствената й концепция за подобряване на здравната система. Това е особено важно за минимализиране на медицинските грешки и подобряването на пациентската безопасност.

"Има различни проучвания по въпроса за броя на медицинските грешки, които са публикувани и данните са направо стряскащи. Според тях медицинските грешки са третата по ред причина за смъртност в Щатите, като това сочи и проучването на “Джон Хопкинс”, публикувано в British Medical Journal. Освен това 1/3 от пациентите в някакъв момент от живота си се “докосват” до нежеланите събития. Цифрите сочат, че между 170 000 и 251 000 пациенти умират вследствие на медицински грешки в болниците в САЩ, т.е. не умират от заболяването, което ги е довело в болницата", разказва още специалистът.

Ето защо според Николас Арги моделът трябва да се промени от грижа за болестта към грижа за здравето и за пациента.

 

Цялото интервю с него можете да прочетете в блога на адвокат Мария Шаркова ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития