Новини - В медиите

News.bg: Телефонни измамници лъжат и от името на Здравната каса
Прочетена: 366 пъти

Полицията предупреждава за нов сценарий за телефонна измама, съобщава News.bg. „Ало” мошениците използвали името на Здравната каса, за да подлъжат жертвите си. В капана им попаднала 76-годишна жена от Шумен. Мним лекар позвънил на телефона на пенсионерката и обяснил, че синът й е приет в болница след токов удар. За него се полагали медицински грижи, а разходите по тях щели да се поемат от НЗОК.

 

В момента обаче касата не разполагала с толкова пари. Затова „лекарят” помолил жената да услужи с 5000 евро, които щели да й бъдат възстановени ден по-късно.

 

Вярвайки че помага на сина си, пенсионерката предала исканата сума на „представител на болницата”. Малко по-късно тя разбрала, че е била измамена и потърсила помощта на органите на реда.

 

Не за първи път престъпници се представят по телефона като лекари. Но включването на НЗОК в схемата е нещо сравнително ново.

 

От МВР отново напомнят на хората да не се доверяват на непознати. Ако имат и най-малкото съмнение, първо да потърсят близките си, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на полицията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития