Новини - България

Нели Трошева, диригент: Музиката лекува
Прочетена: 236 пъти

90% от хората в големите градове на Европа са принудени да дишат замърсен въздух, а хората, които умират поради заболяване на белите дробове, свързано с високото прахово замърсяване на атмосферата, са 10 пъти повече от загубилите живота си в катастрофи. Тези данни оповести на пресконференция днес председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания (АББА) Диана Хаджиангелова. Тя припомни, че според прогнозите на Световната здравна организация (СЗО), само след няколко години смъртността от белодробни заболявания ще заеме водещо място в целия свят и ще изпревари сърдечно-съдовите заболявания и мозъчния инсулт като причина за смърт. Според Хаджиангелова, на фона на тази перспектива буди недоумение фактът, че въпреки всички усилия все още няма предприети стъпки от страна на Министерството на здравеопазването за приемане на национална програма за превенция, контрол, лечение и рехабалитация на болестите на белия дроб. Тя обясни, че пациентската организация, съвместно с научните дружества по белодробни болести и по алергология от години настояват за такава стъпка, а документът е готов и внесен във ведмоството, но никой до този момент не му е обърнал внимание.        

 

Днес организацията даде старт на есенните прояви в рамките на националната информационна кампания „Дишам свободно“, която тази година преминава под наслов „По-добър въздух, по-добро дишане“. Все повече усилия ще се насочват към по-добрата информираност на обществото за възможностите на курортолечението, климатолечението и дихателната рехабилитация на прекаралите белодробно заболяване, стана ясно на пресконференцията.

„Ландшафтотерапията е много мощно средство за възстановяване на пациенти с хронични белодробни заболявания и веднъж опитали, те оценяват нейния дългосрочен ефект и предимствата й“, посочи д-р Елена Шопова, директор на Белодробната болница за долекуване и рехабилитация във Велинград.

По нейните думи това понятие включва въздействието на много фактори – чист планински въздух, красива природа, слънце, вода, климат.

Хората, които идват, за да се възстановяват при нас имат на разположение още цял набор от процедури. Редно е повече нуждаещи се да знаят, че има къде да се възстановят под наблюдението на добри специалисти, каза още д-р Шопова.

За първи път тази година в активностите на АББА ще бъде включена и една интереста арт-проява – акустичен хоров концерт в пещерата „Божиите очи“ край Луковит.

„Вярвам във възможностите на музиката да лекува. Познавам колеги от чужбина, които прилагат с успех метода „Singing for Health“ (Пеене за здраве) и имам горещото желание да въведа тази практика и у нас“, сподели диригентът на вокална формация „Робев“ Нели Трошева.

След концерта в пещерата, хорът ще участва в още прояви с подобен характер, а мечтата им е да изнесат такъв спектакъл и в белодробни болници.

„Като музикант мога да оценя ефекта от пеенето върху болните хора – те се възраждат, придобиват нова енергия и желание за живот. Виждала съм го на живо, виждала съм как болни на инвалидни колички и с тръбички, подпомагащи дишането им, се успокояват и започват да се усмихват. Ето това искам да видя и  в нашите болници – болните да запеят заедно с нас! Хората с белодробни заболявания трябва да се докоснат до музиката, за да разберат, че тя лекува“, каза още Нели Трошева.

Концерът в пещерата „Божиите очи“ ще се състои на 2 септември, събота от 14:00 ч. Входът е свободен. Очакванията на организаторите са проявата да бъде посетена от не по-малко от 400 души.           

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития