Новини - България

Не само националните консултанти ще изменят медицинските стандарти
Прочетена: 370 пъти

Работните групи за изготвяне или промяна на медицинските стандарти да се ръководят не само от националните консултанти по съответните заболявания, но и от медицински специалисти в областта. Това предлага служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев с промени в Наредба №47 от 2010 г. за организацията, дейността и условията и реда за финансиране на националните и републиканските консултанти, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването.

"Няма правни и фактически причини, поради които за ръководители на екипите да не могат да бъдат назначавани и други медицински специалисти. В тази връзка трябва да се има предвид, че съгласно чл. 6, ал. 1 от Закона за лечебните заведения медицинските стандарти се утвърждават с наредби, което означава, че екипите могат да бъдат ръководени и от специалисти, различни от медицинските", се казва в мотивите към проектонаредбата.

С промените здравният министър няма да бъде ограничен да назначава за ръководители на екипите само националните консултанти, както е сега. Това ще улесни и процедурите при належащи промени в медицинските стандарти, които трябва да се случат максимално бързо и лесно.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития