Любопитно -

Не прекалявайте с картофите! Могат да ви вдигнат кръвното
Прочетена: 352 пъти

Честата консумация на картофи и чипс може да провокира хипертония, сочат данните от ново изследване, публикувано в специализираното издание British Medical Journal (BMJ).

 

Ако картофите (варени, печени или пържени) фигурират в чинията ви повече от четири пъти седмично, рискът да вдигнете кръвно се увеличава с 11%, категорични са резултатите от проучването. За сравнение, ако картофите се заменят с бобови растения и консумацията им се ограничи до един път седмично, рискът от хипертония намалява със 7 на сто.

 

Проблемът е във високия гликемичен индекс на картофите, който кара храната да освобождава енергията си по-бързо и съответно моментално вдига кръвната захар, обяснява екипът от учени на Медицинския факултет на Университета "Харвард". 

"Храните с висок гликемичен индекс се свързват с дисфункция на клетките на тялото, оксидативния стрес и възпаления, "всички потенциално важни механизми в развитието на хипертония", уточняват изследователите.

В проучването са анализирани данните на над 187 000 мъже и жени, събирани в три мащабни изследвания в САЩ в продължение на 20 години. 

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития