Честата консумация на картофи и чипс може да провокира хипертония, сочат данните от ново изследване, публикувано в специализираното издание British Medical Journal (BMJ).
Ако картофите (варени, печени или пържени) фигурират в чинията ви повече от четири пъти седмично, рискът да вдигнете кръвно се увеличава с 11%, категорични са резултатите от проучването. За сравнение, ако картофите се заменят с бобови растения и консумацията им се ограничи до един път седмично, рискът от хипертония намалява със 7 на сто.
Проблемът е във високия гликемичен индекс на картофите, който кара храната да освобождава енергията си по-бързо и съответно моментално вдига кръвната захар, обяснява екипът от учени на Медицинския факултет на Университета "Харвард".
"Храните с висок гликемичен индекс се свързват с дисфункция на клетките на тялото, оксидативния стрес и възпаления, "всички потенциално важни механизми в развитието на хипертония", уточняват изследователите.
В проучването са анализирани данните на над 187 000 мъже и жени, събирани в три мащабни изследвания в САЩ в продължение на 20 години.