Новини - България

Най-дълги са листите на чакащите онкоболни у нас
Прочетена: 48316 пъти

От всички 851 души, включени в Националната листа за планов прием в лечебните заведения за болнична помощ (към 21.08.2016 г.), 834 или точно 98% от всички записани ще получат очакваното лечение до края на септември, става ясно от документа, публикуван на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Първите 288 пациенти от цялата страна са записани за датите от 21 до 23 август включително и вече са преминали отложената си терапия. Други 97 са планирани за прием днес (24.08.2016 г.), а за 215 болни това ще се случи до края на август. В листата за септември са включени още 233-ма, а 246 ще бъдат приети за лечение в оставащите месеци до края на годината. Засега само четирима души са планирани за януари 2017-а, но дотогава броят им със сигурност ще се увеличи.

 

От всички отложени за лечение пациенти най-дълги са листите на чакащите за химиотерапия (КП 240) онкоболни. В тях фигурират точно 225 души от цялата страна, като само на 30 от тях вече са направени вливания през последните три дни. До края на месеца лечение ще бъде осигурено на още 69 души, а до края на септември - на други 122-ма. Терапията на двама е планирана през октомври, а един ще чака до 14 ноември.

 

Любопитен факт е, че отложени химиотерапии има само в три лечебни заведения у нас - болницата за женско здраве "Надежда" ООД в София (със 143 чакащи онкоболни), УМБАЛ - Плевен (където пациентите в листата са 56) и онкоклиниката "Д-р Марко Марков" ЕООД във Варна (само с 25 на брой). Най-голямата Специализирана болница по онкология в София има един единствен пациент в списъка си, който ще получи лечение на 7 септември.

 

Болниците с изготвени и оповестени листи на чакащите са общо 31, сред които има държавни, общински и частни. Най-дълъг е списъкът на клиниката за женско здраве "Надежда" в София, където фигурират 224 души. Болшинството чакат за онкотерапия, но не е малък и броят на нуждаещите се от гинекологични процедури. От тях 54-ма вече са получили лечение, а 81 ще бъдат приети до края на месеца. Планираните за септември са 78 и само на 7 ще се наложи да чакат до края на годината. Последните двама пациенти са с онкологични заболявания и са запланувани чак за 16 януари 2017 г. за допълнителни изследвания, които трябва да установят как се повлияват от вече назначената им терапия.

 

В списъка с най-дълги листи на чакащите са също УМБАЛ-Плевен със 169 пациенти и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София с общо 91 души. Сред тях най-много хора чакат за химиотерапия (общо 56 души), както и за лечение на дегенеративни и възпалителни ставни заболявания (още 54-ма), но всички ще бъдат приети до края на септември.

 

Добрата новина е, че около 1/4 от лечебните заведения (или 22,5%) са "отличници" само с един отложен пациент. Сред тях са болницата в Първомай, МБАЛ "Св. Каридад" и медицинската структура "Здраве" към УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив, болница "Хигия" в Пазарджик, кардиологичната "Мадара" в Шумен, хирургичната "Проф. Темелков" във Варна и специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Любимец. Болницата в Берковица може да се похвали само с двама души в листата на чакащите, а най-голямата университетската клиника в страната "Св. Георги" в Пловдив - с трима. 

 

Припомняме, че от 1 април 2017 г., когато влезе в сила новият Национален рамков договор (НРД 2016), всички лечебни заведения в страната, които работят по договор с НЗОК, трябваше да обявят своите листи с чакащи пациенти. Броят на всички трябваше да се обедини в Националната листа за планов прием в лечебните заведения и още през май да бъде публикувана на сайта на здравната каса. Заради техническата промяна в номерацията на клиничните пътеки от 1 април тази година обаче, в отчетите на болниците настъпи пълен хаос, затова и обявяването на листите се забави. Допълнителни трудности създаде и изискването те да не съдържат лични данни на пациентите.

 

Независимо от трудностите, трябва да се отбележи, че на този етап всички лечебни заведения в страната изпълняват законовото изискване да не отлагат нужната терапия с повече от два месеца.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития