Интервю -

Наум Шопов - младши: „Откраднат живот” проектира мечтата ми да стана лекар
Прочетена: 1109 пъти

Наум Шопов - младши спечели сърцата на зрителите с участието си в  сериала "Откраднат живот" по NOVA. Той бързо стана известен с ролята си на д-р Борис Тасев и показа талант пред камерата, независимо че не учи в НАТФИЗ, а в Медицински университет - София и мечтае да стане кардиохирург. 

 

Неотдавна Шопов се включи в сателитния симпозиум „Пътуване във времето на онкологичната практика – предизвикателствата на миналото, постиженията на настоящето и иновациите на бъдещето", който Amgen България организира на 20 април. На форума Шопов разказа за ролята на телевизията и сериалите във формиране на нагласи и изграждане на по-добра здравна култура.


Г-н Шопов,  участвахте в сателитния симпозиум „Пътуване във времето на онкологичната практика – предизвикателствата на миналото, постиженията на настоящето и иновациите на бъдещето, който Amgen България организира на 20 април в София. С какво ви беше полезна конференцията?

 

- От конференцията научих много за настоящите и бъдещите методи за лечение на онкологичните заболявания. Благодарение на симпозиума видях как едни на пръв поглед футуристични подходи се използват в ежедневието и успешно лекуват това тежко заболяване.

 

- Какво е мнението ви за българската медицина и за качеството на лечение, което получават пациентите у нас? Вие като бъдещ лекар какво бихте се постарали да промените?

 

- Българската медицина е на добро ниво в повечето сфери. Проблемът са по-скоро некомпетентните лекари, с които пациентите се сблъскват в обикалянето по мъките си. Аз бих променил отношението към пациентите и методите за зачисляване за специализация на младите лекари.

 

- Възможно ли е сериал като "Откраднат живот" да влияе върху обществените нагласи и какви са най-важните послания?

 

- Ролята на "Откраднат живот" е в това да запознае зрителя със същността на лекарската професия и да му даде някои основни общомедицински знания, за да може той да разпознае редица заболявания още съвсем в начални стадии. В сериала един от най-гледаните и коментирани сюжети бе онкологично заболяване на репродуктивната система на една от главните героини. Казусът се разгледа достатъчно изчерпателно, за да може посланията като например редовни прегледи при специалист да се разпространят в обществото. Други епизодични сюжети пък са свързани с рисковете от самолечение, самодиагностициране и правилен подход при различни неразположения. Търсенето на медицинска помощ е основно послание към зрителите, като всички от екипа се надяваме да обогатим медицинската им грамотност и същевременно да покажем, че редовният профилактичен преглед е най-доброто средство за избягване на усложнения и оздравяване. Със средствата на развлекателната медия успявам да видя как може да се достигне с правилна информация до пациента, без той сам да се хвърля в тоновете спекулации и неверни статии в интернет, които вредят не само на физическото, но и на психическото му здраве.

 

- С какво ви беше полезен сериалът на вас самия?

 

- Смятам, че медицинските сериали са много повече от развлечение. Най-вече заради това, че подпомагат връзката между лекар и пациент. Заради това, че се опитват да информират  и образоват. Участието в сериала освен това ми даде възможност да създам много нови контаки и да се среща с лекарската професия по един по-различен начин. Помогна ми да проектирам своята мечта. Да бъда лекар!

 

Ваня КОСТОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития