Любопитно -

Наука OFFNews: Покемонът причинява рак на простатата
Прочетена: 506 пъти

Генът "Покемон", който способства за развитието на някои видове рак е активен в клетките на рака на простатата, установиха учени от американския университет Крейтън (Creighton University). Опастността се увеличава и от присъствието на съединение, известно като епидермален растежен фактор, твърдят авторите на статия, съобщава сайтът Наука OFFNews като се позовава на публикация в списание Experimental and Molecular Pathology.

 

Компанията Nintedo, която притежава правата за франчайза за името "покемон", заплаши със съдебен иск учените от Центъра за изследване на рака в Ню Йорк, където е открит генът "Покемон", поради което генът е преименуван на Zbtb7.

 

"Покемон" (Pokemon) е съкращение от "POK erythroid myeloid ontogenic factor" (ПОК еритроиден миелоиден онтогенетичен фактор) е член на семейството на ПОК протеините, а сега е преименуван на Zbtb7. Този ген е открит през 2005 г. и става ясно, че е свързан с появата и развитието на рака.

 

Новото проучване на култури от клетки от злокачествени тумори на простатата открива, че протеинът, наречен епидермален растежен фактор активира "покемона", правейки ракът по-агресивен. 

 

Името на "покемоните" от манията, която завладя не малко хора и у нас, идва от съкращението на две думи, Pocket Monster — "джобно чудовище") - измислени персонажи от аниме-сериали и компютърна игра.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития