Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Научно откритие дава надежда за ново лечение на Паркинсон
Прочетена: 1345 пъти
Снимка: Medicalnewstoday.com

Норвежки изследователи предполагат, че отговорът на въпроса какво причинява болестта на Паркинсон може да се крие в митохондриите (малки енергийни станции в клетките) на допамин-произвеждащите клетки.

 

Ръководителят на изследването д-р Харалампоз Тзулис - невролог в Университета на Берген и университетската болница Хаукеланд, и колегите му открили, че допамин клетките при хора със заболявания на мозъка са по-малко способни да защитават от увреждания, вследствие на стареене, свързани с тяхната митохондриална ДНК, отколкото клетки в здрави мозъци. Според учените откритието им ще доведе до нови методи за лечение на болестта на Паркинсон.

 

Изследването е публикувано в списание „Nature Communications”, пише Medicalnewstoday.com.

 

За проучването си д-р Тзулис и колегите му се фокусират върху митохондриите на произвеждащите допамин клетки. Митохондриите са малки органели в клетките, които обработват хрантелните вещества и произвеждат клетъчна енергия. Те имат своя собствена ДНК, различна от ДНК в ядрото на клетката.

„Известно е, че ДНК-то на митохондриите се уврежда в резултат на стареенето и води до липса на енергия и заболяване, казва д-р Тзулис.

Ето защо екиът му провежда детайлно проучване на митохондриалното ДНК в мозъка на здрави възрастни хора и пациенти с болестта на Паркинсон. Така открили, че произвеждащите допамин клетки в субстанция нигра на здрав мозък имат способността да защитят митохондриалната ДНК от увреждане, вследствие на стареене чрез производство на по-здрава ДНК. Този процес на допълване е много по-слаб при пациенти с мозъчно заболяване, което води до постепенна загуба на здрава ДНК в митохондриите на техните допамин клетки.

 

Д-р Тзулис вярва, че проучването разкрива важен механизъм, който обикновено защитава мозъка от увреждания в резултат на стареенето. Този механизъм се проявява и при хора, които развиват болестта на Паркинсон, оставяйки мозъците им по-податливи на ефектите на стареенето.

„Много малко се знае за механизмите, които предизвикват болестта на Паркинсон. Сега сме с една крачка по-близо до разбирането им и имаме потенциална цел – да се насочим към терапията, казва д-р Тзулис.

За болестта на Паркинсон

 

Болестта на Паркинсон е хронично и прогресиращо заболяване на мозъка, което в световен мащаб засяга над 10 млн. души - предимно хора над 60-годишна възраст.

 

Болестта на Паркинсон засяга предимно произвеждащите допамин неврони или нервни клетки в мозъчната структура, известна като субстанция нигра. С напредването на болестта тези клетки спират да действат нормално и умират, намалявайки нивата на допамин, химичен медиатор, който играе важна роля за контрола на движението. Най-често срещаните симптоми са мускулна ригидност, нарушения в говора, тремор на крайниците, челюстта, и лицето; и нарушени поза, походка и баланс.

 

Въпреки дългогодишните изследвания, точните причини за болестта на Паркинсон остават загадка. Според експертите, заболяването се дължи на комбинацията от генетични фактори и фактори на околната среда. Друг важен рисков фактор е възрастта - засяга 2-4% от хората над 60 години.

 

Много учени смятат, че по-доброто разбиране на механизмите, които стоят зад унищожаването на допамин клетките, може да доведе до развитието на лечение, което да спре или дори да преобърне представите за болестта на Паркинсон.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития