Новини - България

Националният протест на лекарите с искане да се работи по НРД-2015 г. до договаряне на нов
Прочетена: 481 пъти

Националният протест на Български лекарски съюз (БЛС) пред Министерски съвет премина с викове „оставка“, искане за отпадане на анексирания без съгласието на лекарите Национален рамков договор за 2015 г.  и връщане на договорното начало. Медиците бяха подкрепени от представители на частните и общински болници и пациентски организации.

 

Протестът започна с едноминутно мълчание в „памет на жертвите на здравната реформа и жертвите на тероризма“. На място бе разпространена и декларация до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и здравния министър д-р Петър Москов. В нея се казва:

„Ние, Европейските лекари, работещи в Република България, заявяваме, че при промяна на модела на финансиране от бюджетно към фондово здравеопазване, вече 15 години сме поставени в условия на хронично недофинансирана здравна система и непрекъснато променяща се нормативна база. Българският лекар се превърна в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите! От лечител се превърна в администратор. Той е непризнат, обругаван и унижаван. А медицината е наука и лекарско изкуство! Трудно е да лекуваш, страшно е да си пациент!

Затова сме днес на площада и Ви призоваваме:

  • Върнете върховенството на закона
  • Възстановете ефективното договорно начало
  • Осигурете реално финансиране и гарантиран достъп до качествено здравеопазване

Не убивайте тази велика професия!

Чуйте ни – за диалог – за истинска реформа и истинска медицина!“

 

Пред събралите се медици председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев каза: „Имаше умишлена заблуда, че сме тук заради пари. Тук сме не заради пари, а заради огромната липса на колеги в цели специалности. Заради това, че средната възраст на лекарите е 55 години и скоро няма да има кой да ни лекува. Заради това, че медицината е изкуство, а лишиш ли твореца от творческия му потенциал, единствената му възможност е да напусне. Заради това, че не сме крадци, мошеници и анонимни, а единственото, което искаме, е да упражняваме професията си“. Според него управляващите „не осъзнават каква пропаст копаят, налагайки реформите еднолично".

 

Председателят на Столичната колегия на БЛС проф. Милан Миланов заяви, че лекарите не искат помощи и допълнителни пари по Великден и Коледа, а искат да лекуват и да правят медицина. "Властта е до време, лекарят е до гроб", каза още Миланов.

 

Митинг протестът се проведе под мотото „Истинска реформа за истинска медицина“. По данни на охраняващите митинга полицаи присъстващите медици са около 500 души, а според организаторите - над 2000.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития