Новини - България

Националната листа с чакащи расте - пациенти ще се лекуват през 2020-а
Прочетена: 767 пъти

Точно 4194 души са включени в Националната листа за планов прием в лечебните заведения към 30.10.2016 г., става ясно от списъка, публикуван на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Бройката обаче е набъбнала с почти 30% в сравнение с листата от средата на септември, когато чакащите пациенти бяха 2916.

 

Добрата новина е, че половината от пациентите, включени в списъка, или точно 2087 от чакащите вече са получили лечението си в периода 30.10 - 09.11 включително. Други 1112 души ще бъдат приети в болница до края на месец ноември, а още 80 - до края на годината.

 

За сметка на това обаче се увеличава броят на хората, които ще чакат повече от два месеца за лечение, в пълно противоречие на съществуващите разпоредби в Закона за здравното осигуряване. Пациентите, планирани за терапия през 2017 г., например, са 57 при само 26 два месеца по-рано. При това на 6-ма души ще се наложи да чакат до април, на други 4-ма - до лятото, а на двама - до септември 2017-а.

 

Най-фрапиращи обаче са случаите на шестима пациенти, които ще чакат за планов прием не до два месеца, както е по закон, а цели 48 месеца, което е извън всякакви допустими срокове. 

 

Най-дълго ще се наложи да чака пациент на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в столицата, чиято терапия е планирана за 10.11.2020 г. или точно след четири години. Той трябва да бъде приет по клинична пътека за диагностика и лечение на чернодробни заболявания, която третира почти всички видове хепатити, фибрози и цирози на черния дроб. Само специалист е в състояние да каже дали състоянието му може да се поддържа, без да се влоши, за толкова дълъг период.

 

Друг пациент на същата болница пък е планиран за 02.11.2020 г., когато трябва да му бъде направено тридневно лъчелечение. Фактът, че терапията касае онкоболен пък провокира сериозни съмнения за смисъла от отлагането на подобна процедура с цели четири години.

 

Също толкова ще се наложи да чакат и още двама души, записани в листите за планов прием на МБАЛ-Шумен и МБАЛ-Русе. В края на октомври 2020-а МБАЛ-Русе трябва да приеме пациент за диагностика и лечение на епилепсия, а в началото на ноември 2020-а - МБАЛ-Шумен да изпълни клиничната пътека за оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия.

 

Не е сред късметлиите и пациент на специализираната хирургична болница "Проф. Темелков" във Варна, който ще чака до 28 септември 2019 г., за да бъде приет по клиничната пътека за оперативни процедури на мъжка полова система (например, операция на простатата).

 

Истинска мистерия пък е конкретната процедура, която ще бъде извършена на пациент в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) - София-област. Срещу инициалите на лицето в националната листа не е посочен номер нито на клинична пътека, нито на амбулаторна процедура, но въпреки това терапията е планирана чак за 3 октомври 2019 година.

 

Истински рекордьор по чакащи пациенти у нас е УМБАЛ "Плевен" с 597 души в листата за планов прием. Следват я специализираната онкоболница "Д-р Марко Марков" във Варна с 434 чакащи и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София с 324 души в списъка.

 

Запазва се и тенденцията най-голям брой пациенти да чакат по клиничните пътеки за онколчение.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития