Новини - България

Национална антиспин кампания в Деня на влюбените
Прочетена: 361 пъти

Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания тази година, съвсем не символично, ще стартира точно в Деня на влюбените и виното - 14 февруари, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

Инициативата се провежда за четиринадесета поредна година по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

 

И през тази година активно ще се разгърнат здравни беседи, викторини и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции, предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна, както и на терен в училища и в централни градски части.

 

Ето къде можете анонимно и безплатно да се изследвате за ХИВ/СПИН в рамките на кампанията:

 

София

 • "ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ" в информационно-консултативния здравен център на СРЗИ с възможност за консултация по темата и предоставяне на здравно-информационни материали и презервативи. Популяризиране дейността на КАБКИС  – Столична РЗИ под надслов "Бъди в час! Направи си анонимен и безплатен тест за ХИВ!".
 • Екипът на Центъра за сексуално здраве на сдружение "Здраве без граници" в София (ул. „Цар Самуил“ № 111) ще работи с удължено работно време (от 13:00 до 19:00 ч.) и ще предлага на своите посетители анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, здравно-образователни материали и презервативи.

Благоевград

 • Медицински екип ще предлага доброволно консултиране и изследване за ХИВ в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в РЗИ под мотото: „КАБКИС посети и на любовта се наслади!“.
 • Информационно-скринингова кампания с бързи тестове за ХИВ „КАБКИС посети, тест си направи и ХИВ със знания победи“ – 14.02.2017 г. от 11 часа до Largo Mall - Благоевград.

Бургас

 • В КАБКИС и Вирусологична лаборатория на РЗИ-Бургас ще се извършва безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (с бързи тестове). Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус, могат да посетят РЗИ в удобно за тях време.

Варна

 • Екипът на фондация „ЕсОЕс – семейства в риск“ ще организира поредица от инициативи, насочени към безрисково сексуално поведение сред хора от уязвимите към ХИВ групи и общности в града (консултации, раздаване на презервативи и лубриканти, здравно-информационни материали и изследване за ХИВ с бърз тест).

Велико Търново

 • Безплатно консултиране и изследване за ХИВ в СУ „Емилиян Станев“ – В. Търново (на 13 и 14.02.2017 г.)

Видин

 •  „Ден на отворените врати” в РЗИ - Видин. Всеки, който желае, ще може безплатно и анонимно да изследва своя ХИВ статус.

Враца

 • Изнасяне на КАБКИС на терен в ЦСМП - Враца и Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Козлодуй.

Кърджали

 • Седмица на отворените врати (13-17.02.2017 г. от 9:00 до 15:00 часа) в РЗИ-Кърджали за анонимно и безплатно изследване за ХИВ, сифилис и хепатит С. 

Кюстендил

 • Ден на отворени врати за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и консултиране за СПИН в РЗИ - приемен сектор, 1-ви етаж, от 10:00 до 15:00 ч.

Пазарджик

 • Седмицата от 06.02.2017 г. до 14.02.2017 г. е обявена за Седмица за безплатно изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове.

Перник

 • Провеждане на Ден на отворените врати с информационен кът в сградата на РЗИ-Перник с възможност за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ на гражданите.
 • Провеждане на безплатни и анонимни консултации и изследвания на терен на 14.02.2017 г. и 15.02.2017 г. в ПГЕМП „Христо Ботев“ - Перник и Природо-математическа гимназия - Перник.

Пловдив

 • На 14.02.2017 г. от 9.00 до 16.30 ч. ще бъдат проведени дни на отворените врати в КАБКИС - сградата на РЗИ, Пловдив, с възможност за анонимно и безплатно консултиране и изследване на гражданите за СПИН.
 • Екипът на фондация „Авис Вита“ ще организира своя кампания, насочена към предлагащите сексуални услуги жени и мъже, както и към хомо/бисексуални мъже, за намаляване на риска от предаване на ХИВ и сексуално предавани инфекции (индивидуални и групови консултации, изследване за ХИВ с бърз тест, раздаване на презервативи и лубриканти и здравно-образователни материали).

Разград

 • Възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ и трансмисивни инфекции на учениците над 16 годишна възраст, от мобилен екип на здравната инспекция, във ВУИ „Н.Й.Вапцаров“ – Завет.
 • Кампания за безплатна и анонимна диагностика на ХИВ и други трансмисивни инфекции за граждани. Изследванията ще се правят в сградата на РЗИ-Разград, всеки делничен ден от 8,30 до 15,30 часа.

Русе

 • От 11 до 13 ч. в ПМГ „Баба Тонка” ще бъде изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи, съвместно с партньори от Община Русе и ПМГ „Баба Тонка”.

Силистра

 • „Дни на отворени врати“ за безплатно консултиране и тестване за ХИВ на желаещи лица в лабораторията на РЗИ-Силистра през периода 08-24 февруари 2017 г.

Сливен

 • Седмица на отворените врати във вирусологична лабораторията на РЗИ-Сливен с извършване на анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, на граждани в периода 13-17 февруари 2017 г. от 08,30 до12,30ч. и от 13,00 до 15,00 часа.
 • На 14 февруари експерти и медицински специалисти от РЗИ-Сливен ще извършат безплатно и анонимно консултиране и изследване на граждани за ХИВ/СПИН на партерния етаж в сградата на Small-Сливен.

Търговище

 • Кампания за безплатни и анонимни изследвания  за ХИВ от мобилен екип в училища в Област Търговище и безплатни и анонимни изследвания  за ХИВ в лабораторията на РЗИ-Търговище.

Хасково

 • На 14.02.2017 г. от 09:30ч. -  КАБКИС при РЗ-Хасково организира безплатно консултиране и изследване за СПИН в  ГПЧЕ „проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково.
 • На 15.02.2017 г. от 9.30ч. - КАБКИС при РЗИ-Хасково организира безплатно консултиране и изследване за СПИН във ФСГ „Ат. Буров“ – Хасково.

Шумен

 • Анонимно и безплатно изследване за ХИВ в лабораторията на РЗИ в периода от 06.02.2017 г. до 17.02.2017 г.

Ямбол

 • Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН - Микробиологична лабораторията на РЗИ-Ямбол - всеки работен ден от 10:00-15:00 ч.

 

По данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към МЗ от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално стават 2 487 лица. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития