Новини - България

Наш лекар с награда от Европейския конгрес по гастроентерология
Прочетена: 565 пъти

Младият български лекар д-р Радислав Наков от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ спечели престижна награда International Scholar Award. Тя се връчва на най-добрите научни разработки на млади учени до 35 г. в Европа в областта на гастроентерологията.

 

Отличието му бе връчено от проф. Даниел Хартман (Мюнхен, Германия) по време на провелата се между 15 и 19.10 24-та Европейска седмица по гастроентерология (UEG Week) във Виена. Всяка година форумът обединява над 13 000 гастроентеролози от цял свят в рамките на пет дни. Това е най-важната медицинска среща в световен мащаб по отношение на заболяванията на храносмилателната система. На конференцията се обсъждат новости в лечението и поведението при пациенти със социално значими заболявания като хронични вирусни хепатити В и С, възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, колоректален карцином, гастроезофагиална рефликсна болест и др.

 

Наградената разработка, представена чрез устна презентация от д-р Наков, е на тема „Оценка на ангиогенезата на ректалния карцином чрез имунохистохимични и компютър-асистирани ендосонографски методи. Проучването подпомага оценката на състоянието на пациентите с карцином на ректума и допринася за избора на правилно лечение и точна прогноза.

 

Ръководител на проучването е проф. Людмила Танкова - началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, а другите участници са проф. Георги Стоилов, д-р Антонина Гегова, доц. Венцислав Наков, доц. Ваня Герова и д-р Иван Терзиев.

 

Кой е д-р Радислав Наков?

 

Д-р Радислав Наков е председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България. Той е специализант и докторант по ганстроентерология в Университетска болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Усъвършенства се в диагностичната и терапевтична гастроинтестинална ендоскопия.

 

Докторантурата му е в сферата на възпалителните чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, като д-р Наков създава специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти.

 

Той проявява особен интерес и към правилния начин на хранене на своите пациенти и диагностицирането на редки гастроентерологични заболявания.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития