Новини - България

Наредба ще регламентира ранното детско развитие у нас
Прочетена: 334 пъти

От 1 август тази година яслите и детските градини в страната ще трябва да работят по правилата, разписани в новия проект на Наредба за стандартите за ранно детско развитие. Нормативът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването и касае отглеждането, възпитанието, социализацията и обучението на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст.

 

Целта на проекта е да гарантира условията за израстване на малчуганите в добро физическо и психическо здраве, както и да осигури приемственост със системата на предучилищното образование.

"Стандартите са описание на способности и очаквания възрастов период на появата им, като се отчитат индивидуалните възможности на детето", е записано в проектонаредбата.

Конкретните умения на децата, които би трябвало да свидетелстват за правилното им развитие, са подробно описани в допълнителни приложения с критерии за оценка. Така например, за да се каже, че едно дете развива добре финната си моторика, към 12-месечна възраст то би трябвало да хваща с пръсти и да борави с шише и чашка, а към 18-месеца да прави топка от хартия или да достига устата си с лъжичка. На две години се очаква да се храни само и да прегъва хартия, а към 36 месеца - да съединява пъзели от две части.

 

По същия начин са описани и способностите за социализация, опознаване на околния свят и изразяване на различни емоции в отделните възрастови групи. Посочено е също, че развитието на децата се следи не само от педагози, но и от медицински специалисти, чието присъствие в яслите ще бъде задължително. В целия процес активно трябва да участват и родителите, се казва още в проектонаредбата.

"Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката изказват своята благодарност към екипа на "УНИЦЕФ България", проф. д-р Любослава Пенева, "Софийски университет "Св. Климент Охридски", доц. д-р Мария Трифонова, "Българска академия на науките" и проф. д-р Пенка Периновска, национален консултант по педиатрия, с чиято помощ бяха създадени приложенията на наредбата", се посочва в мотивите към проектонаредбата.

Нормативът се издава въз основа на разпоредбите в Закона за предучилищното и училищното образование и е подписана от вицепремиера и здравен министър д-р Илко Семерджиев, както и от колегата му в Министерството на образованието и науката проф. Николай Денков.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития