Новини - България

Нараства честотата на абортите и на ражданията сред юношите, отчитат лекари
Прочетена: 716 пъти
Снимки: УМБАЛ "Св. Георги"

Над 500 млади хора са изследвани за сексуално-предавани инфекции в УМБАЛ „Св. Георги“ от месец ноември 2015 г. досега в рамките на проект „Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години”. Проведени са здравни и психологични консултации и беседи с младежи от целевите групи от населението на община Пловдив и съседни общини, и са организирани над 30 мероприятия със здравно-образователна цел.

 

Данните са представени на заключителната пресконференция по проекта. Той се реализира по Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве“ и е на стойност 357 282 лв. 100% от сумата се осигурява като безвъзмездна финансова помощ чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

 

В рамките на проекта за дейността на Центъра са обособени и се използват два акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и една конферентна зала, които са напълно обзаведени и оборудвани в рамките на проекта.

 

При реализирането на проекта специалистите са се сблъскали със „скрити за нашето общество проблеми на израстването и осъзнаването на децата за достигане на необходимата физическа и интелектуална зрялост“. При гинекологичните прегледи лекарите са установили, че като цяло здравният статус на много юноши е твърде лош. Младежите от тези групи не са информирани за това как се поддържа елементарна лична хигиена при водене на полов живот - за предпазване от забременяване и от полово предавани болести. Специалистите уточняват, че не традициите в ромската общност са причина за ранните раждания, а по-скоро става въпрос за липса на внимание и ангажираност към информирането и възпитанието на децата от тази уязвима група.

„Много често става дума за неоправдано насилие или срам, за крайна бедност, но най-вече причините, заявяват специалистите, трябва да се търсят в липсата или лошото възпитание и образованост. Много деца имат желание да посещават училище, но не го правят заради невъзможността на родителите им да ги изпратят да учат или защото има се налага да се грижат за по-малките си братя и сестри“, разказва психологът Златина Милчева.

Младежите, с които са се срещали лекари, акушерки и психолози, са преминали обучение за предпазване от нежелана бременност, като са им обяснени и възможностите за планиране на зачатието, за намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст. В беседите и срещите основен акцент е поставян върху превенцията на сексуалнотрансмисивните инфекции и намаляването на репродуктивните неуспехи, извършена е прецизна диагностика на заболяванията, водещи до репродуктивни проблеми.

 

От лечебното заведение съобщават още, че през 2014 година 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са под 14-годишна възраст. Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите, така и на ражданията сред юношите. Това води и до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. В същото време в България около 15-20% от двойките са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.

 

От болницата съобщават, че поради големия интерес към Центъра за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, той ще продължи дейността си на територията на Клиниката по акушерство и гинекология.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития