Любопитно -

Нараняваш се през деня – оздравяваш по-бързо?
Прочетена: 169 пъти
Снимка: Pixabay.com

Учените от лабораторията по молекулярна биология в Университета в Кембридж, Великобритания, са установили, че ако човек се пореже или изгори през деня, раните заздравяват много по-бързо, отколкото ако нараняването е станало вечерта, съобщава АФП, като се позовава на публикация в американското медицинско списание Science Translational Medicine. Лабораторните изследвания върху клетките на човешката кожа фибробласти и кератиноцити показват, че през деня нараняванията зарастват почти два пъти по-бързо. Същата зависимост е установена при изгаряния. За целта са анализирани случаите при 118 пациенти в отделенията по изгаряния в Англия и Уелс. Резултатите показват, че изгарянията зарастват средно 60% по-бавно, ако са станали през нощта - между 20:00 часа и 08:00 часа и оздравяват средно за 28 дни. В същото време, ако изгарянията са станали през деня, за излекуването им са необходими средно 17 дни.

 

Според учените, тази зависимост показва колко е важен биологичният часовник за процеса на оздравяване и може да има приложение в хирургията или да помогне при създаването на нови лекарства, които да ускоряват зарастването. Тези изводи са първите, които показват как биологичният часовник действа на клетките на кожата при възстановяването й.

 

Според проф. Джон О'Нийл, този феномен показва, че човешкият организъм вероятно е еволюирал в посока ускоряване на заздравяване на раните през деня, когато рискът от наранявания е много по-висок. Биологичният часовник регулира всички клетки в организма на човека в 24-часови цикли, които са определящи за многобройни биологични процеси като сън, хормонална секреция, метаболизъм.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития