Новини - България

Напусналите ЦФЛД: 47 деца са гласувани със сгрешени протоколи
Прочетена: 289 пъти

Непълни досиета, твърде кратки становища на външни експерти и липса на достатъчно мотиви за продължаване на терапията на тежко болни деца стоят в основата на проблемите във Фонда за лечение на деца. Фондът не работи като часовник и съществува риск за нуждаещите се от помощ деца, твърдят вече бившите членове на Обществения съвет, които подадоха оставките си преди седмица.

"Досиетата на децата не се комплектоват както трябва и това е практика във Фонда. В началото си мислехме, че става дума за небрежност, но след случая с 4-годишния Емил Каров, който получи отказ за лечение в Германия, въпреки две последователни положителни гласувания на Обществения съвет,  стана ясно, че всичко е умишлено", коментира Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на ..."

По думите й общо 47 от разглежданите деца са с грешени решения в протоколите. Например, 13 деца са вписани като одобрени, а всъщност са били отложени от Общественият съвет. Други 20 деца са вписани като отложени, а са са били одобрени, 3 деца са вписани като отложени, а са получили отказ, 6 деца са вписани като отказ,  а са били одобрени, 4 деца са вписани като отказ, а са били отложени и 1 дете е било вписано като одобрено, а Общественият съвет е гласувал отказ.

 

Под тези сгрешени протоколи подалите оставки членове на Обществения съвет не са сложили подписите си. Проблемът е, че те са едно от основанията, по които здравното министерство превежда парите на Фонда за лечение на деца, и когато са сгрешени, се превръщат в документ с невярно съдържание, заради които всички носят отговорност.

 

Освен това от смяната на ръководството във Фонда на 21 април досега в нарушение на правилника са били разгледани общо 212 заявления само с едно становище на външни експерти, както и 30 деца без приложени оферти за терапия в чужбина.

"Да, по правилник нямаме право да гласуваме тези деца, но го правим, защото те не могат да чакат", обясни Красимира Величкова от Български дарителски форум.

Всички събрани данни за нарушенията и заобикаляне на правилника ще бъдат изпратени до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, до инспектората на МИнистерството на здравеопазването, Сметната парата, премиера Бойко Борисов и ресорния вицепремиер Румяна Бъчварова. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития