Новини - България

Нападението над д-р Гагова от "Шейново" предизвика вълна от недоволство и протести
Прочетена: 160 пъти
Снимки: Стоп кадър - бТВ

Медицинския персонал на Втора АГ-болница „Шейново“ излезе на символичен протест днес пред входа на лечебното заведение в защита на д-р Албена Гагова. Утре пък за 2 часа от 8:30 ч. сутринта е насрочен друг протест пред болницата, който се организира в социалната мрежа Facebook. Причината – поредната форма на агресия срещу лекар и по-специално нападението над д-р Албена Гагова.

 

Тя бе нападната в събота от 37-годишния Владимир Стоянов, който настоявал лекарката да му даде плацентата на току що роденото си бебе. Д-р Гагова отказала да изпълни желанието на мъжа с обяснението, че може да го направи в понеделник и то срещу необходимите за целта документи.

 

Нападението над д-р Албена Гагова от Втора АГ болница „Шейново“ отключи вълна от реакции.

 

Български лекарски съюз (БЛС) обяви:

 

„Съсловната организация е потресена от поредния случай на агресия, на безочливо поведение и безпочвено посегателство над медицинско лице в болница „Шейново“. Агресията срещу лекар е израз на човешка примитивност и заслужава най-сурово законово наказание.
За пореден път се сблъскваме с крайно недопустимо поведение към лекар, към лице, което полага грижи за здравето на пациентите, а в този случай се грижи за два живота – този на майката и на новороденото и дете. Тежкият побой над д-р Албена Гагова, всепризнат АГ-специалист и уважаван лекар, е поредния израз на осъдително и недопустимо поведение към медик. Зачестяващите случаи на насилие към представители на медицинското съсловие буди в Български лекарски съюз крайно разочарование към възприятията на целия ни народ, защото лекарите са тези, които спасяват животи и ние трябва да се борим да опазим техните.
БЛС няма да остане равнодушен към тенденцията на агресия срещу медицинското съсловие, която придобива нереални измерения, стигайки до крайна фаза на саморазправа – тежък физически побой. Лекарският съюз ще предприеме всички възможни действия за превенция на агресията и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият интрументариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица.
Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които полагат за пациентите, трудят се неуморно за да изпълняват задълженията си професионално, дори и в тежките условия на работа, в които са поставени.
БЛС апелира към всички да бъдем по-човечни един към друг, да оценяваме труда на ближния и сами да се опитаме да създадем условия за по-добър живот!“       

 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) заяви в отворено писмо:

 

„Разтревожени сме от ескалиращата агресия към медицинските специалисти у нас. Последният вандалски случай на хулиганско отношение с физическо посегателство е този с д-р Албена Гагова от Втора АГ болница "Шейново" в София, при който лекарката тежко пострада. Недопустимо е да се случват такива неща с представители на медицинското съсловие, които денонощно с висок професионализъм и отговорност спасяват, лекуват и се грижат за своите пациенти.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се присъединява към апела на Българския лекарски съюз да се предприемат бързи и надеждни мерки за ограничаване случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването.
Надяваме се българските пациенти и техните близки да преосмислят отношението си към професионалистите в бели престилки, които са посветили много години, за да постигнат високи знания и умения, които прилагат всекидневно в името на здравето и живота.
Ние, медицинските специалисти казваме: "Не на агресията и неуважението към нас!" и призоваваме обществото да ни подкрепи и съдейства, за да можем да изпълняваме в сигурност нашите професионални задължения!“


Националната пациентска организация (НПО) също излезе с отворено писмо:


“Преди броени дни отново станахме свидетели на проява на особено жестока аргесия към лекар при изпълнение на служебните му задължения. Като представители на Национална пациентска организация - най-голямото пациентско обединение в България, ние не можем да останем базучастни свидетели на този акт на насилие над медик, посветил живота си на това да помага животът да се случва!

Оценявайки обществената значимост на случилото се и чувствителността на темата, изразяваме огромното си възмущение и огорчение от всички прояви на агресия към човека. В конкретния случай, не можем да не обърнем внимание на особената тежест на деянието, тъй като агресивното поведение е насочено към лекар, който е изпълнявал служебния си дълг и е полагал грижи, за да опази два живота и да им даде възможност да поемат по нов път.

Ние от Национална пациентска организация смятаме, че агресията към лекарите е поведение, което трябва да бъде изкоренено от обществото. Съзнателното причиняване на вреда или болка, демонстрацията на неприязън или използването на сила спрямо медиците трябва да бъде заклеймено като престъпно деяние, заслужаващо най-суровото законово наказание. Нека не забравяме, че лекарите са тези, които са посветили усилията и времето си, за да опазват нашето здраве и заслужават уважение, а не посегателство над личността им!

Национална пациентска организация изразява своята подкрепа към д-р Албена Гагова и екипа на болница “Шейново”, като остро осъжда деянието и призовава за прилагане на цялата строгост на закона!”

 

Екипът на Първа САГБАЛ „Света София“ също изрази възмущението си от проявеното насилие върху д-р Албена Гагова:

 

„Ние сме шокирани от поредния случай на неоправдана агресия върху медик. Укоряваме недопустимото поведение на бащата и се засвидетелстваме нашата пълна подкрепа към колегите от болница „Шейново“.
Всички медицински специалисти заслужават уважение и безопасна работна среда, за да бъдат отдадени пълноценно на своята професия и пациенти. Изразяваме надежда, че това ще бъде последното нападение над лекар и умоляваме хората за повече търпение и човечност.
Нашият екип използва възможността да пожелае бързо оздравяване и възстановяване на д-р Гагова.“

 

Кой е биячът Владимир Стоянов?

 

Нападателят Владимир Стоянов е на 37 години. По информация на в. „24 часа“ той е генетик и е завършил образованието си в Англия, където е работил в генетична лаборатория. Мъжът има регистрирана фирма, която се занимава с проучвания на стволови клетки и е наясно как става вземането им.


Говорителят на Районната прокуратура в София Виолета Желева обясни пред Bulgaria ON AIR, че към момента Стоянов се води безработен. Има две осъждания за 3 престъпления през 2002 и 2000 г. за грабеж и незаконно влизане на територията на България. Има 3 висящи дела – необмислен палеж, грабеж и незаконно подпомагане на бежанци да живеят на територията на страната.


Стоянов е привлечен като обвиняем за нанасяне на телесна повреда на медицински специалист. Днес предстои да се внесе иск за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.


Според прокуратурата Владимир Стоянов не се признава за виновен и отрича да е пребивал д-р Албена Гагова. Ако бъде доказана вината му обаче, го очакват от 1 до 5 години затвор.

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития