Новини - България

Нана Гладуиш публикува видеообръщение към депутатите заради мораториума на нови лекарства
Прочетена: 623 пъти
Снимка: Стоп кадър

Телевизионната водеща Нана Гладуиш, която е основател и председател на Фондация „Една от 8“ в помощ на жените с рак на гърдата в България и която се бори със същото заболяване, публикува във Facebook видео, в което се обръща към депутатите. Повод за видеото е гласуването на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. и по-специално текстът, който въвежда мораториум върху плащането за нови лекарства от страна на фонда през следващата година.

 

Ето какво каза Нана:

 

„Правя това видео, за да изкажа огромното си огорчение, разочарование и притеснение от факта, че държавата ни е на прага да гласува закон, според който през цялата 2018 г. няма да бъдат одобрявани нови молекули, т.е. няма да бъдат финансирани нови лекарства. Тук не говорим само за пациентите с онкологични заболявания. Говорим за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, с диабет и с много други социално значими заболявания. Представете си колко голяма група от населението на тази държава ще остане без съвременни технологии, без най-новите медикаенти и терапии.

 

Нека ви го обясня по един мой много простичък начин. Представете си пациент с онкологично заболяване, който от месеци, години се лекува с различни терапии, с различни одобрени вече лекарства, но в един момент те не действат или не дават нужния резултат. Единственият шанс и надежда на този пациент е в новите лекарства. Затова, моля ви, не оставяйте хората да ви объркват с дискусии на тема генерици и оригинални медикаменти. Тук изобщо не става въпрос за съществуващи медикаменти. Тук говорим за абсолютно нови, току що одобрени за употреба лекарства. Т.е. тук говорим за надежда. Тук говорим за желание за живот от страна на пациентите. Тук говорим за неразбиране от страна на хората, които гласуват подобни закони.

 

Не знам какво можем да направим. Надявам се поне да чуете възмущението ни, да се опитате да разберете, а ако имаме шанс, нека да бъдем чути и от тези, които ще гласуват утре или вдруги ден.“

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития