Новини - България

Намериха се бюлетините от избора на нов ректор в МУ-София
Прочетена: 550 пъти
Снимка:БТА

Новоизбраното ръководство на Медицинския университет в София публично отвори урните с бюлетини от Общото събрание на 11 октомври, което освободи от ректорския пост проф. Вихра Миланова и издигна на нейно място проф. Виктор Златков. Цялата документация, заедно с протоколите, които бяха поискани от Министерството на труда и социалната политика, но останаха в неизвестност цяла седмица, бяха представени в присъствието на нотариуси, юристи и журналисти. 

„След като приключи изборът, тъй като старият ректор е отзован, а новият все още не е назначен от председателя на общото събрание, бюлетините бяха занесени заедно с протоколите при председателя на общото събрание. Оттук нататък, след среща с проф. Начев, на която бяха подписани всички заповеди за моето назначаване и за отзоваване на проф. Вихра Миланова, придружен бях с т. нар. поемни лица. С тях кашонът, който получихме, беше облепен, подписахме го и се взе от мен в ролята и качеството си на ректор на отговорно пазене“, уточни новият ректор проф. Златков.

По думите му през целия период от шест дни документацията е била на отговорно съхранение при него и е останала непокътната.

 

Печатите на кутията, в която са били затворени бюлетините, бяха махнати в присъствието на членове от Контролната комисия и всеки един от тях потвърди истиността на подписа си. На публичната демонстрация не присъстваха нито представителите на просветното ведомство, нито омбудсманът Мая Манолова, която също беше поканена.

 

В рамките на няколко дни копия от всички протоколи ще бъдат изпратени на образователния министър Меглена Кунева, увери още ректорът проф. Виктор Златков.

 

Той цитира и цифрите от гласуването за нов ректор. По време на първия избор 263-ма делегати са били "за" отзоваване на проф. Вихра Миланова като ръководител на ВУЗ-а, 55 – "против", а 10 бюлетини са били невалидни. При проведеното тайно гласуване на същото заседание резултатите са били 235 "за" отзоваване, 42 – "против" и отново 10 бюлетини са обявени за невалидни.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития