Новини - България

Намаляват дълговете на болниците чрез централизираната платформа за осигуряване на лекарства
Прочетена: 219 пъти

Чрез електронната централизирана платформа за осигуряване на лекарства за болниците Министерството на здравеопазването ще смъкне цените на медикаментите, което ще намали и дълговете на лечебните заведения. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева в сутрешния блок на БНТ. Тя обясни, че всички лекарства, които се прилагат в болниците, ще бъдат доставяни на лечебните заведения чрез централизираното договаряне на платформата. 

„Тя ще доведе до много прозрачна процедура на конкуренция между търговците на едро и би довела до намаляване на цените“, обясни Нейчева.

Тя съобщи, че в момента министерството прави проверки на болниците, на които е принципал – общо 62 болници.

„В 35 от тези 62 болници има цени на лекарства над референтните цени по позитивен списък, които са от порядъка, като загуби за болниците, от 10 хил. до фрапиращата стойност 680 хил. лв.“, каза Нейчева.

Тя посочи пример с две университетски болници и едно лекарство за лечение на онкохематологични заболявания. Цената в едната болница е малко под цената в позитивния списък – 7240 лв., а в другата – 8250 лв., т.е. разликата е от 1009 лв.

„Натрупването на тези суми водят до задължения на болниците, които са една малка част от общите задължения. Те се заплащат от касата на цената, която касата е договорила, което означава, че всичко това като разлика остава за сметка на болницата“, каза зам.-министърът.

По думите й идеята на здравно министерство е частните болници също да се водят по договорените чрез електронната платформа цени на медикаменти.

Те ще могат да купуват лекарствата на тази цена или надолу, ако я договорят, без да правят процедура по обществена поръчка“, обясни Нейчева.

По повод реекспорта на лекарства тя каза:

„Този проблем е много отдавна. Той не е от сега. Алармират всички за него. Непрекъснато има сигнали от пациенти, които не могат да си получат животоподдържащата терапия, която касата заплаща. Проблемът е повече, че те не могат да си получат лекарствата. Няма за тях. Не могат да се внесат 800 опаковки от лекарства, да имаме необходимост от 340 за пациентите – знае се какъв брой са те, и те да не стигат“.

В момента министерството подготвя в спешен порядък и вероятно тази седмица ще приключи предложения за промени в закона, които ще регулират свободното движение на стоки в Европейския съюз.

„Ние имаме право да ограничим реекспорта на лекарства, които липсват от пазара, които са единствени и нямат алтернатива и които реално застрашават живота на пациентите. Това е абсолютно недопустимо да се прави реекспорт без да се осигури населението на страната“, каза Нейчева.

Тя добави, че реекспортът съществува във всички държави, но интересното в нашия случай е, че в България няма паралелен импорт.

„Много от държавите разчитат на експорта от България, като импорт при тях“, обясни зам.-министърът.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития