Новини - България

Наесен започва обучението на военни парамедици във ВМА
Прочетена: 942 пъти

Специализиран център за обучение на парамедици ще заработи във Военномедицинска академия (ВМА) от тази есен, обяви заместник-началникът на лечебното заведение полковник проф. д-р Владимир Алексиев. По думите му става въпрос за колеж, който ще подготвя специалистите в рамките на армейската система. 

"Не достигат лекарите в армията. И това обучение ще замести донякъде липсите", обясни проф. Алексиев.

По думите му парамедиците притежават всички необходими знания и умения за оказване на медицинска помощ, така че да заместят професионалния лекар на бойното поле. Биха били полезни дори при масови инциденти в градска среда или терористични атаки с голям брой жертви.

 

Промените в учебния план на ВМА бяха обявени по време на 11-та конференция по авиационна, морска и космическа медицина, която се проведе през уикенда във Варна. В рамките на събитието на територията на МБАЛ "Св. Марина" - Варна беше демонстрирано оказване на първа помощ на пострадали при терористичен акт в града. Пред лечебното заведение беше опъната полева палатка, а жертвите с най-тежки поражения и спешна нужда от операция, бяха транспортирани с военне хеликоптер "Пантер".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития