Новини - България

Надзорът на НЗОК ще разгледа промени в месечните бюджети на болниците
Прочетена: 1331 пъти

Предложение за промяна на индикативните параметри на лечебните заведения за болнична медицинска помощ във връзка с отчетената дейност за месец юли е една от точките, които Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разгледа на утрешното си заседание.

 

В дневния ред е предвидено и гласуване на текущото разпределение на общия бюджет на ведомството по месеци, както и одобрение на шестмесечна терапия с руксолитиниб за шестима пациенти с миелофиброза. Ще бъде гласувана и промяна на Националния рамков договор по дентални дейности за добавяне на трета услуга за лицата над 18 години, която касата ще закупува от тяхно име до края на годината.

 

Членовете на надзора ще трябва да решат и проблема с лимитите на Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа (ДЦП) "Света София" (СБРДЦП "Света София"), която ограничи с 30% приема на пациенти заради недостиг на средства. Конкретното предложение, което ще бъде обсъдено, е плащанията по клиничните пътеки за терапия на ДЦП да не се извършват опосредствано през районни каси, а да стават централизирано през управлението на НЗОК. По този начин всичко, което болницата изработи, ще й бъде заплатено в пълен обем.

 

Ще бъде обсъдена и възможността НЗОК да договори с производителите на лекарства допълнителни отстъпки от реимбурсните цени в позитивния списък, за да не излезе на минус бюджетът на ведомството в края на годината. По данни на НЗОК най-много средства се харчат за онкомедикаменти и за пациентите със заболявания на кръвта, чието лечение е най-скъпо.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития