Новини - България

Надзорът на касата прие проектобюджет "ала Москов"
Прочетена: 492 пъти
Новият председател на Надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обяви, че никога не е бил в борда на директорите на МБАЛ-Бургас, защото по независещи от него обстоятелства, никога не е бил вписан там.

Всички предложения на Министерството на здравеопазването за корекции в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) преди внасянето му за обсъждане в Народното събрание са били одобрени от Надзорния съвет на ведомството на днешното му заседание. Това потвърди новият председател на надзора и земастник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

 

Вчера колегата му в Министерството на финансите Кирил Ананиев беше отстранен от поста, заради противоречия по макрорамката на проектозакона, в която по волята на ресорния министър д-р Петър Москов бяха заложени повече средства за извънболнична помощ.

 

На заседание на надзорниците в началото на седмицата Ананиев е оспорил предложението личните лекари да получат 20 млн. лв. повече през 2017-а, а специалистите - допълнителни близо 10 млн. лева. Дни по-късно увеличението е факт, а за д-р Шарков по-важно от опасенията за овластяване на надзора е касата да има приет бюджет за следващата година.

"Няма никакво значение кой е председател на надзора. Аз знам, че НЗОК трябва да има бюджет, с който да работи през 2017 година. Обратното означава да се върнем на бюджета от 2016 г., което не би било полезно за нито едно лечебно заведение, нито един лекар или здравен работник", категоричен е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Според приетите днес текстове през 2017-а здравната каса ще разполага с почти 223 млн. лв. повече от тази година или с общо 3.032 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания. Бюджетът за болнична помощ ще бъде увеличен със 114.2 млн. лв., а този за онкомедикаменти  - с 46.6 млн. лева. С допълнителни 32 млн. лв. ще бъдат завишени средствата за лекарства за домашно лечение, а с 24 млн. лв. - разходите на стоматолозите, които от септември месец тази година изпълняват трета дейност за сметка на касата.

 

С предвидените 20 млн. лв. за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличена капитационната сума за диспансеризациите и профилактичните прегледи. Със 7 стотинки ще се вдигнат и парите, които НЗОК им превежда за най-малките и най-възрастните пациенти - съответно от 1.30 лв. на 1.37 лв.  и от 1.40 лв. на 1.47 лева. Предвидени са също и малко над 7 млн. лв. повече за медико-диагностични дейности, а единственото перо, което запазва бюджета си от тази година, са разходите за медицински изделия, прилагани в болничната помощ (80 млн. лева).

"Беше взето категорично решение средствата, които са предвидени в резерва, да бъдат разпределени за болнична помощ и лекраствени средства в срок не по-рано от 31 март 2017 г. за целия период до края на годината. Това ще гарантира една предвидимост и сигурност за лечебните заведения", допълни д-р Шарков.

Според макрорамката бюджетът на НЗОК догодина ще бъде балансиран с равна сума на приходите и разходите от общо 3 452 816 000 лв. и още 341 381 600 лв. резерв, включително за непредвидени и неотлони разходи.

 

По думите му на Шарков, единственият текст, който е отпаднал от проектозакона преди внасянето му в Народното събрание, касае предложението членовете на Надзорния съвет на касата извън държавната квота да получават възнаграждения за труда си. Заплатите трябваше да се въведат с изменения в Закона за здравното осигуряване, но с пет гласа от мнозинството тази възможност остава в историята. 

 

Няма да има компромис обаче с текстовете, които позволяват при нарушения здравната каса да прекратява договорите си с лечебните заведения, без оспорването в съда да спира изпълнението на решението й. Това означава, че докато компетентните органи се произнесат дали един договор е бил прекратен основателно или не, съответната болница няма да може да се финансира с публични средства. Според председателя на надзора това е един от начините здравната каса да упражнява контрол върху своите плащания.

"Когато е констатирано нарушение в дейността на едно лечебно заведение, в резултат на което е предприето действие за прекратяване на договора по тези клинични пътеки, ако това нещо остане без предварително изпълнение, това означава, че някой пациент може да загуби живота си в резултат на това, че имаме отлагане на изпълнението. Следващите години, докато траят разни съдебни процедури и пациент пострада, кой ще носи отговорност за това?", сподели мнението си д-р Шарков.

Така оформеният проектозакон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. ще бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество по-късно днес.

 

В рамките на седмица се очаква да бъде внесен и за разглеждане в парламентарните комисии на Народното събрание.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития