Новини - България

Надежда Цекулова: Фондът за лечение на деца не може да изхарчи и стотинка без знанието на министъра
Прочетена: 461 пъти

Министрите на здравеопазването знаят за всички проблеми на Фонда за лечение на деца, но не си мръднаха пръста, докато не изпратиха ГДБОП, коментира в ефира на bTV бившият член на Обществения съвет към Фонда Надежда Цекулова.

 

Вчера bTV разпространи доклад на инспектората към Министерството на здропазването (МЗ), според който от бюджета за лечение на деца в чужбина са изразходвани средства за командироване на лекари и служители на Фонда, включително и с цел специализация и обучение. Издавани са и т.нар. формуляри S2, без директора на Фонда да има право на това.

 

Цекулова не вижда нарушение във факта, че лекари са пътували с децата, защото това се налага при тежко болни деца, както и за обучение на лекарите, за да могат да лекуват децата в България. Относно формулярите S2 тя знае, че те са издавани от задържания и пуснат под гаранция директор на фонда Павел Александров с мълчаливото съгласие на всички здравни министри през последните пет години.

"Убедена съм, че МЗ е знаело много добре какво прави г-н Александров. Директорът на фонда няма как да изхарчи и една стотинка без знанието на министерството. Фондът е второстепенен разпоредител със средства, а министерството е контролният орган", каза още Надежда Цекулова.

Нейните въпроси към министъра на здравеопазването Петър Москов са: кой какво спечели в настоящата ситуация и кой ще понесе отговорността, ако се бави лечението на деца.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития